DETI : Hračky s písmenkami a číslami

 

Dnes Vám chcem dať podľa mňa dobrý nápad na darčeky pre deti, ktoré viete využiť podľa fantázie. Na obaloch píšu rôzny vek - od 3, 4 či 5 rokov. Ale podľa mňa, ak Vám dieťa vie udržať ceruzku na kreslenie a hračku v ruke a položiť na rovnaký obrázok.... Tak sa môžete hrať aj s týmto :) 

ČO SOM NAKÚPILA?

1. Písmenká na chladničku (magnetky)
2. Čísla na chladničku (magnetky)
3. Karty s mazacou fixkou na nácvik písania abecedy,
4. Tabuľky na obkresľovanie písmen, čísel a tvarov (plastová tabuľky - oranžová a žltá na obrázku)

ČO S TÝM ROBIŤ?

Využijete tu rôzne varianty :
1. tvary - čísla a písmenká sú zložené z tvarov, ale tvary si viete aj vyskladať, 
2. farby - rozlišovanie farieb a ukladanie oranžovej na oranžovú (ak sa hráte s farbami je ejdno, či je to písmenko, číslo alebo karta),
3. ukladanie rovnakého písmenka/čísla na papier, kde ten tvar vopred obkreslíte, 
4. prštekom môžete prechádzať po jednotlivých tvaroch a môžete padať do medzier ako piráti, rybičky či iné tvory,
5. aj z týchto tvarov viete niečo postaviť - múr, hrad, postavičku...
6. v rámci kreslenia využijete aj obťahovanie písmenok - rátajte s tým, že niečo dieťa obkreslí a niečo si dokreslí podľa vlastnej fantázie :) to je úplne v poriadku, hlavne, ak to dieťa baví a páči sa mu obkresľovať :) 
7. dajte si fotku a spojte fotku dieťaťa s písmenkom z jeho prvého mena. To môžete urobiť postupne u všetkých členov rodiny.
8. naučte ho skladať jeho vlastné meno. Pre drobca je to ako puzzle a môžete mu vyrobiť aj predlohu, aby iba hľadal písmenká a ukladal ich na papier jedno vedľa druhého. 
9. počítanie - vezmite číslo a napríklad autíčka a ukážte mu, že číslo 2 znamená, že má 2 autíčka. Do tých cca 3 rokov sa opakovalo rátanie do 5. Až keď do 5 dieťa vie, tak idete ďalej do 10. Čísla vyššie ako 10 idú pomalšie a stačí pridávať po dve nové čísla a samozrejme, tie predošlé stále opakovať.
10. deti si veci ľahšie spájajú ak ich vidia, počujú, chytajú... Takže zoberte hocijaký časopis a hračky a môžete spájať písmenko s hračkou : napríklad zoberte písmenko C a ukážte citrón. Ak ho máte doma, dajte mu ho do ruky a opakujte. C ako citrón . Citrón je žltý... C ako citrón. Citrón je ovocie...  C ako citrón. Citrón chutí kyslo. A dajte mu ochutnať citrón.... Môžete si dať aj hračky : A ako auto a k písmenku A priložíte autíčko, potom B ako bábika a položíte bábiku, atď. Hrajte sa a dieťa Vám ukáže, či ho to baví na trošku alebo na dlhšie :)

OPAKOVANIE

Je to predsa len drobček a veľmi tu platí, že všetko treba priebežne stále opakovať :) Veď si zoberte, ako aj dospelí zabúdajú veci, ak ich nepoužívajú a taký drobček sa každý deň učí slovnú zásobu, chodiť, skákať, rozoznávať emócie, učí sa byť slušný, ako sa najesť a nezašpiniť tričko.... 

Pri hraní s písmenkami/číslami sa aj drobci pýtajú, čo to je a čo to znamená. Budete dookola opakovať všetko aj stokrát, lebo každé dieťa si veci pamätá inak a záleží aj na veku dieťaťa, kedy sa s ním takto hráte. Nebojte sa, aj ak má dieťa iba 2 roky a pýta sa každý deň na ten istý zaujímavý tvar. A vy miliónty xytykrát poviete, že je to napríklad písmenko A ako auto . .. Do tej hlavičky to vojde :) 

ČAS NA HRANIE

Trvanie takejto hry záleží vždy od dieťaťa! ak sa aj nechytí na prvýkrát, nechajte ho.... nechajte mu čas.... ukážte mu znova o týždeň, ale vo forme inej hry. Na niečo sa určite sa chytí :) 

Aby to mal na očiach, môžete napríklad jeho meno a jeho fotku nechať na magnetickej tabuli alebo ľadničke. Vždy to tam uvidí :)


VYROBTE SI HRU S PÍSMENKAMI

A prikladám aj link na Hru s písmenkami pre deti, ktorú si viete vyrobiť aj vy doma iba s použitím papiera a pera. Kliknite TU


HRA S ČÍSLAMI

Teraz sa snažím vytvoriť si nejaký koncept pre hru s číslami, aby sa do očí dostali veci ako + a -. Stačí vo význame, že ak vidí +, to znamená, že všetko dostane a koľko napríklad autíčok bude mať. Potom - znamená, že mu veci chcú vziať a musí ich dať preč. Takže chceme vedieť, koľko autíčok nám zostane. 

Ak máte nejaký nápad na hru s číslami, pokojne mi to dajte do komentára alebo napíšte do správy. 


Ďakujem za prečítanie a prajem krásny deň.

Obľúbené príspevky