ELZA : Upletiem ti svetrík

      Dnes som hľadala na internete vhodný návod na to, ako upliesť svetrík pre Elzinku.Vyhľadávač zareagoval na spojenie "svetrík pre psa návod" a našiel mi niekoľko stránok. Podstatou bolo, že sa kombinujú očká jedno hladko a jedno obratko a stále dookola, pričom veľa návodov ukazuje ako urobiť dve časti (prednú a zadnú), ktoré sa zošijú dohromady. 

      Podstatou je, že kým očká striedať, celý svetrík bude pružnejší a dá sa jednoducho natiahnuť, ak ho urobíte bez golierika. Môžete však urobiť iba golierik hladko a obratko, potom stačí pokračovať v iba jednom z nich. Ak robíte dva diely (predný a zadný), skúste sa pohrať so zmenou vlny (napr. máte teplú bavlnku, tak do nej zapracujte aj lesklú niť, či inú farebnú vlnu). 
    Pre tie, ktoré sú nové v pletení, odporúčam knihu pre začiatočníkov, alebo nech vám tieto dve očká ukáže osôbka, ktorá pliesť vie. 
     Pre tie, ktoré pliesť vedia, nie je problém pliesť svetrík na ihliciach, na ktorých bežne robíme rukavičky (5 malých ihlíc - na 4 natiahnete vlnu v rovnakom počte na každú a piata slúži ako pomocná), resp. pri väčšom psovi je možné použiť aj kruhovú ihlicu (dve ihlice spojené umelo hmotnou trubičkou). 
     Vyskúšajte toto : zmerajte obvod krku, obvod za prednými lapkami, obvod pred zadnými lapkami. Na 1cm obvodu dajte 2-3 očka. Zmerajte si maznáčika keď leží na zemi a vyzerá ako palička. Na 1 cm dĺžky rátajte cca 2 upletené riadky. (napr. malým psíkom stačí ak 35 očiek na začiatok)
     Ako pomôcka môže slúžiť, ak si na boku ležiaceho psíka obkreslite na papier, vyznačíte, kde má nožičky a pokiaľ budete pliesť dolnú časť a pokiaľ hornú časť.Potom stačí prirovnávať k papieru a nemusíte svetrík po každom riadku ťahať na maznáčika. Slečne môže ísť svetrík až po zadné labky, ale fešákovi ho ukončíme skôr, aby si ho neocikal (jedine,že tam chcete dať plienočku, ak vám často ciká aj tam, kde nemá).
    Keď máme svetrík hotový,môžeme si ho ozdobiť výšivkou, gombíkmi, mašličkami, korálikmi, atd. záleží na vás. Ale tiež nezabudnite, že si môžete z vlny urobiť aj akési traky na zadné nôžky, aby sa im svetrík nevyťahoval ku krku. Tiež radšej nech je svetrík voľnejší, ako sa v ňom Váš maznáčik ledva nadýchne.
    Prajem veľa šťastia s pletením a budem rada, ak pripojíte komentár a fotky vašich výtvorov :) 

Obľúbené príspevky