DETI : Hra s písmenkami od 3 rokov

Začíname :)

 Videla som skvelú hru s písmenkami na jednej z tých kreatívnych stránok na Facebooku. Bohužiaľ sa mi FB aktualizoval a príspevok bol preč. Takže som začala rozmýšľať, ako si to urobiť doma. A vyšlo mi hneď niekoľko variant ako to urobiť podľa toho, čo práve máte doma a bude Vás t stáť iba chvíľku Vášho času :)

Tak poďme na to :

A. MAGNETICKÉ PÍSMENKA A POČÍTAČ

Doma máme magnetické písmenka a rozhodla som sa využiť tie. A máme aj magnetickú tabuľu, takže tieto varianty si tam môžeme aj primagnetkovať :)

Obkreslené písmenká.

Postup :

1. Najprv som obkreslila všetky písmenká, ktoré máme. (Je to základná anglická abeceda, kde nie je napr. ch, ktoré sa však dá urobiť zložením c a h :) 

2. Písmenka som potom upravovala ceruzkou, aby vyzerali k svetu. Niekde sú čiary hrubšie, niekde tenšie a to vôbec nevadí, keďže to nemá ísť na výstavku, ale na hranie :)

Upravené písmenká.

3. Hotové písmenka som si naskenovala a hodila do počítača. Naskenujte si to ako obrázok, nie ako pdf, bude to ľahšie.

4. Písmenká som v programe kreslenie rozdelila a uložila samostatne ako obrázok. Takže prvá obrázok bolo písmeno A. Druhý obrázok bolo písmeno B. A tak ďalej, až kým neboli všetky. Pri tomto ukladaní mi celkom dobre pomohla aj mriežka, ktorú vidíte na obrázku.

5. Template v PC

VARIANTA 5.1 : Potom som využila možnosť nastaviť si rozmery templatetov v Canva.com a už som len pripájala obrázky a skladala písmenka :) Templaty som si vytlačila a už sa len ukladali písmenká.

Naskenované
písmenká
v PC.

  • veľkosť si zvoľte v cm a rozmer 29 na 20 cm (rozmer papiera je cca o 1cm vyšší a 1 cm širší, takže je to akurát)
  • medzi Prvkami si nájdite mriežku, resp. si vyrobte mriežku s 8 okienkami v rovine a 4 stĺpcami
  • potom si natiahnite všetky písmenka do nahratých súborov,
  • a už len hľadajte obrázky, vkladajte písmenka a bavte sa :)
  • Nakoniec si dajte template uložiť a vytlačte. Vystrihnite a hra sa môže začať. Juchú!

VARIANTA 5.2 : iba si prekopírujte niekoľkokrát abecedu a písmenka môžete nalepiť na papierové pásiky. Obrázky si môžete vytlačiť a nastrihať pásiky, alebo si obrázky pohľadajte v časopise či nakreslite.

VARIANTA 5.3 : Template (predlohu) si  môžete vytvoriť v Exceli alebo aj vo Worde, záleží na Vás, kde sa Vám robí lepšie :)

Jednotlivé písmenká v PC.

6.  Zábavné učenie bolo na svete :)

Tento postup je na začiatok náročnejší, template (predloha) zaberie nejaký čas, no ďalší a ďalší obrázok s písmenkami už vyskladáte za minútku.


B. KEĎ STAČI IBA PAPIER A PERO


Viem, že nie každý má takú výbavu na home office ako ja, preto som rozmýšľala nad ďalšími možnosťami, ktoré by chceli výrazne menej vecí a programov a všetkého. A tu je!

Postup :

1. Zoberte si čistý papier a pero. Na papier napíšte abecedu. (samozrejme pridajte aj 3 kusy z najčastejších písmen ako sú samohlásky a aj napríklad písmeno M, Z a iné doplníte aj časom.) Veľkosť dajte cca 3 na 4 cm, prípadne väčšiu pre menšie dieťa a samozrejme menšiu veľkosť pre väčšie dieťa :) Veď si svojho drobca už poznáte, čo sa mu dobré chytá do ruky :) Písmenká nastrihajte :)

2. Pohľadajte si v časopisoch rôzne obrázky a vystrihnite, alebo si môžete veci a zvieratká aj nakresliť. Zoberte papier a nastrihajte na pásiky vysoké cca 5cm a dĺžka nech je rôzna. Môžete strihať po dĺžke a iné po šírke, zídu sa všetky :)

3. Na začiatok papiera nalepte obrázok alebo si ho nakreslite. Potom k tomu dopíšte názov. (použite rovnaký tvar a veľkosť písmen, ako máte vystrihnuté).

4. Všetko je pripravené na hru a už stačí len prikladať nastrihané písmenká na pásiky a hra je na svete :)


Template v Canve
PÍSMENKA

Použite také, aké máte doma. Alebo si nájdite tú variantu, ktorá je Vám najbližšie. Môžete vyskúšať tie s magnetom, drevené v umeleckých potrebách, alebo si vyrobte vlastné z nejakej hmoty... Možností je veľa :)


DIAKRITIKA
Template Canva vyplnení

Podľa veku Vášho dieťaťa môžete zvoliť písmenka s diakritikou alebo diakritiku nechať iba na predlohe, kam sa dopĺňajú písmenka. Diakritiku odporúčam aspoň na predlohu, ak je to malé dieťa, aby to dostalo do oka. Napríklad, že mačka sa píše mačka a nie macka. Do budúcna mu to pomôže aj s takou vecou ako sú neobľúbené diktáty.

AKO HO ULOŽIŤ, ABY VYDRŽAL?

Chcela som si ich aj zalaminovať, aby dlhšie vydržali, ale laminovačku doma nemám, takže ešte takto to viete dokončiť. 

A je to! Hurá :)
Alebo si papierové či vytlačené templaty nestrihajte, ale vložte do priesvitného obalu a tiež vydržia dlhšie :)

VYŠŠÍ LEVEL


Ak už písmenká nie sú až taký problém, možete ich neskôr rozdeliť na obrázok a text, aby ich dieťa spájalo. Týmto štýlom sa môžete učiť aj cudzí jazyk. Všetko bude hrou, takže to bude jednoduché a veselé :)


MIX JAZYKOV

Vyskúšala som mix jazykov ako na obrázku a dieťa je v tom stratené, prečo je to raz tak a inokedy inak. Takže všetko som musela prerobiť, aby na jednej strane bol vždy iba jeden jazyk a na druhej strane to isté, ale v slovenčine.

A NA KONIEC . .  .

Čo na to poviete? Ako by sa dal postup ešte viac vychytať? Dajte návrhy do komentára, vopred ďakujem.



Obľúbené príspevky