Dovolenka na Malorke - Časť 2 Výlet Okruh severom ostrova

Port de pollença


Okruh : Port d'Alcúdia – Plaja de Muro, Port de pollença, Sierra de Tramuntana, Lluc, Sa Calobra, Port de Sóller, Sóller, Palma, Inca, Sa Pobla, Muro, Ca'n Picafort.

Port d'Alcúdia – Plaja de Muro. Nastúpila som do autobusu na výlet.
Port de pollença. Tu sme vyzdvihli posledných nastupujúcich. Do tejto časti chodia najmä Angličania. Malý pokojný záliv s malými hotelmi, apartmánmi. Pláž je cez cestu.
Sierra de Tramuntana
Sierra de Tramuntana. Vydali sme sa na cestu do hôr. Hory sú v severozápadnej časti ostrova a chránia ostrov od zlého počasia, keďže zadržiavajú všetky mraky. Najvyšší vrch má takmer 1.500 m. n. m. Na vrchole je akoby biela gulička, ktorá je akýsi satelit, ktorý zachytáva všetky správy zo širokého okolia (kontrola emailov, sms, mms, a pod.) a na tomto vrchu je vojenské územie. Takže sa tam ako civilista nedostanete. Za najvyšším vrchom sa nachádza umelá vodná nádrž, ktorá je zásobárňou pitnej vody pre celý ostrov. Ostrov má vlastnú pitnú vodu z niekoľkých prameňov.
V týchto horách sme videli strom, ktorého plody slúžia ako narážka kakaa (bolo to tuším E 410 alebo 510, neviem presne, ale budem rada, ak ma doplníte). Tiež tu sú olivovníky – olivy zbierajú nezrelé, teda zelené a neskôr zrelé, teda čierne. Recepty na zaváranie olív si tu ženy vymieňajú ako my recepty na zaváranie uhoriek J
Lluc. Klášotr v Lluc. Kedysi nejaký muž našiel sošku čiernej madony a vzal ju domov. V noci sa soška vrátila na pôvodné miesto a muž ju zasa vzal späť. To sa niekoľkokrát opakovalo, až si ten muž povedal, že soška chce zostať na tom mieste a postavil tam malú kaplnku/ kostolík. Postupne tam začali chodiť ľudia a priestory sa zväčšovali. (Podobnú historku majú aj na ostrove Rodos, akurát soška nie je čierna.)
Čierna madona - kláštor Lluc
V kláštore  sa konajú omše a raz do roka sa koná špeciálna omša za všetky dedinky v okolí, ktoré tam majú erb. Kostolík je celý z čierneho mramoru, takže je tam dosť tma aj napriek osvetleniu. Madony sa môžete dotknúť a niečo si želať. Kláštor je internátna škola pre kedysi iba chlapcov, teraz chlapcov aj dievčat. V pondelok ráno ich rodičia privezú a v piatok poobede odvezú. Chlapčenský zbor spieva rôzne náboženské piesne počas obradov. Ale na Silvestra alebo nový rok (nepamätám si presne) spievajú jednu pieseň, ktorú spievajú iba v tento deň a je zaradená do dedičstva unesco.
V kláštore sa už oddávna ubytovali pútnici a je tam vytvorený priestor pre uviazanie oslíka a izby na prespanie. Prespať tam môžete aj dnes za 10 Eur na noc. Izby sú veľmi jednoducho zariadené. Po 22:00h sa všetko zhasne a musí byť ticho. Keďže ste v horách, máte tu maximálny pokoj.
Máte tu aj verejné WC, reštauráciu a darčekový obchod. V tomto obchode si Malorčania kupujú povedzme odznak na auto. Veria, že ak máte nové auto (nové, či ojazdené), musíte ísť do kláštora, pomodliť sa a kúpiť si tento odznak. Máte auto chránené pred zlým, nehodami a tak. Je to vraj silnejšie ako dobrá poistka J
V tomto kláštore som videli, no najprv sa to javilo ako malú puma, ale bola to mačka. Bola riadna, skoro mne po kolená!
Sierra de Tramuntana
Sierra de Tramuntana. Nakoľko cesta cez hory je veľmi úzka, autobusy a dodávatelia majú dohodu : do 14:00h idú smerom dole do prístavu a po 14:00h idú z prístavu smerom hore. Po tejto trase chodia aj cyklisti, najmä doobeda pre silné obedňajšie slnko tam a poobede späť. Vďaka klíme a rôznorodému povrchu, hory aj roviny, je Malorka skvelým tréningovým priestorom pre cyklistov. Chodia sem najmä počas ich jari, teda našej zimy.
Zastavili sme na kravatovej zákrute, kde bol na hory nádherný výhľad. Ak si dobre pozriete obrázok uvidíte, že vyzerajú ako poškriabané od mačiek. Hory sú vápencového pôvodu a žije tu divá koza a istý druh supa s rozpätím krídel 3m. Chová sa najmä ovečka.
Kravatový uzol
Sierra de Tramuntana - zákruty Tri marušky
Na ceste do prístavu nás čakali zákruty s názvom Tri marušky, nakoľko to sú najťažšie zákruty, kadiaľ môže ísť iba jedno vozidlo. Celkovo na tejto ceste je dosť problematické, ak sa stretnú oproti idúce vozidlá. Z jednej strany je strmá stena, ktorá pomaly oškriabe jedno auto a z druhej strany je strmá stena, ktorá Vás rýchlo dostane o niekoľko poschodí nižšie. Mne bolo nepríjemné, keď sa ľudia začali nakláňať na moju stranu autobusu, keďže keď ste sa pozreli dolu, videli ste strmú cestu dolu. Brrr!
Sa Calobra. Konečne sme došli do prístavu. Mne bolo riadne zle na žalúdku, keďže celá cesta bola ako horská drahá s rýchlym stúpaním a klesaním. Je to malý prístav s kamienkovou plážou. Jedlo som mala v tzv. tackárni, kde si vyberiete na čo máte chuť. Za tanier cestovín a hranoliak spolu s jedným tonikom v plechovke stálo do 20 Eur.
Sierra de Tramuntana - severozápadná strana
Prechádzka okolo zálivu, cez taký tunel v skale ažek ďalšej kamienkovej pláži. Toto je vstup do povedzme kaňonu medzi horami. Túra trvá približne 4 hodiny nie je náročná, ale nárok sa kladie na ohybnosť najmä v prvej tretine cesty.
Sierra de Tramuntana - pohľad do priesmyku
Zo Sa Calobre sme vyrazili loďou do druhého prístavu.
Električka z roku 1912
Port de Sóller. (čítaj port de sojer) Malý prístav s malými aj veľkými hotelmi, piesočnatou plážou. Odporúčanie sme dostali na pomarančovú zmrzlinu. Určite tiež odporúčam! Skvelá chuť, akurát veľmi vodová, cena cca 1,80 Eur za kopček. Odtiaľ sme šli električkou z roku 1912.
Sóller.(čítaj sojer) Mesto, ktoré sa preslávilo pomarančmi, na ktorých najviac zbohatlo, a preto si mohlo dovoliť postaviť železnicu do mesta Palma s 13 tunelmi (najdlhší 3 km). Keď sme prechádzali mestečkom, bolo plné ľudí v kaviarňach, nakupujúcich v uličkách, prechádzajúcich sa v pároch, a pod. prechádzali sme popri sadoch, kde som videla zelené pomaranče. Na stanice sme vystúpili z električky a smerovali na vlak. Na tejto železnici bolo odporučené ochutnať pomarančový džús. Určite odporúčam! Do 3Eur za 2 dcl džúsu. Ale je ozaj skvelý!
Vlak Sóller - Palma
PALMA. Vystúpili sme o zastávku skôr pred centrom, nakoľko by sa v centre autobus ťažko vymotal. Odtiaľto sa šlo autobusom.
INCA. Krátka zastávka v obchode s koženými výrobkami – kabelky, topánky, bundy, peňaženky, opasky, a pod. Info www.unicbypacollabres.com / unic@pacollabres.com
Sa Pobla a Muro. Prechádzali sme touto oblasťou a týmito mestami. Zastávku sme tu nemali, ale mali sme informácie. Je to poľnohospodárska oblasť, kde sú stavby v tvare valca a na vrchu je akoby drevený veterný mlyn. Sú to studne, ktoré čerpajú vodu na polievanie a vodu do zberného miesta. Muro znamená v preklade múr, stena. V tejto časti sa nachádza aj elektráreň, ktorá zabezpečuje elektrinu pre Malorku a Menorku (na Menorku ide kábel po morskom dne).
Ca'n Picafort. Za týmto mestečkom sa nachádza významná bažina a vystupovali tu niektorý výletníci.
Na výlet som nastúpila o približne 8:30h a späť som bola pred 19:00h, dosť unavená.
Výlet : 72 Eur na osobu – zakúpené cez cestovku u delegáta
Pikoška : na Malorke je exotické miesto bažina za Ca'n Picafort, kde hniezdia vtáky cez našu zimuJ











Obľúbené príspevky