FOOD : Káva z Kene Aroma

 


Drahého rodičia sa vrátili z dovolenky v Afrike a doniesli nám vyskúšať originál kávu z Kene. Samozrejme že kým prešla ich karanténa a medzitým naša a všetko sa upokojilo, tak aj na našu ochutnávku kávičky sme si museli počkať. A tu je mini recenzia na túto kávičku :)


Po otvorení kávy vôňa výrazne kávovo... Absolútna káva... Žiadne dochute, dovône a neviem čo.... Prosto káva.... Asi by som to nazvala štýlom ako máte Pura Vida, tak toto je Pura Káva :)

Vôňa je výrazná, silná, ale nie vtieravá. Jednoducho káva...


Chuťovo je ozaj výrazná. Zvyčajne si mením kávu od jemnej až po extra a regulujem si ta silu kávy a samozrejme aj intenzitu chuti. Tu mi úplne stačí jemná a aj tak je dosť výrazná. Aj keď tam dám moje obľúbené mlieko Alpro Barista Oat, aj tak je to veľmi výrazná káva.

Keď sme ju robili prvýkrát do klasického presso pohárika (vidíte na obrázku), tak doslova vypenila z pohára. Určite odporúčam vybrať si väčší pohár, do ktorého by ste si ju spravili, aby Vás pena neprekvapila :)

Na kávovare máme nastavené presso s objemom 60 ml ( to je tento sklenený pohárik na obrázku) a zatiaľ sa nám tam zmestili rôzne vždy akurát, resp. trochu od okraja pohára.

Trošku teórie : 

- keďže my máme 60ml pohárik, tak pre upresnenie uvediem, že oficiálne podľa kávových pravidiel je to dvojité espresso (espresso dopio, double shot), kde je objem 60-90ml vody a 14-18g kávy na jednu dávku. Teda dve espressa v jednom pohári :) 

- ak by sme nechali množstvo kávy a iba pridali dvakrát toľko vody - robili by sme LUNGO (našla som 7-9g kávy na cca 60 ml vody)

- ak by sme zriedili espresso v pomere 1:5 s horúcou vodou, urobili by sme predĺžené espresso Americano

- ak by sme do stredne veľkej šálky s horúcou vodou naliali dvojité espresso , urobili by sme drink Long Black

Kávových variant je veľa a tieto robievame aj doma na kávovare, akurát som ponachádzala tieto milé názvy. Už budem aj ja lepšie vedieť, ako sa to volá a môžem návštevu trochu ohúriť nejakou tou vedomosťou :) 


Drahý o tejto káve hovorí : veľmi hutná, s tabakovou dochuťou. Odporúčal by som ju len skúseným kávičkárom, lebo je naozaj silná a chuť nemusí sadnúť každému. Je to káva. Žiadna čokoládka, ovocie, oriešky, nič. Prosto káva.




 Aká je Vaša najlepšia káva, ktorú ste pili? Na dovolenke, doma či u priateľov? Dajte mi vedieť do komentára a ak máte aj názov kávy, či fotku obalu, určite ju pridajte. Veľmi rada vyskúšam aj ďalšie skvelé kávičky :)

Ďakujem za prečítanie a prajem krásny deň :)

Obľúbené príspevky