ELZA : Cestovanie s Elzinkou (spomienka z 08/2012)

 Vždy ma prekvapí, aké obmedzenia a podmienky si dôkazu dať slovenský prepravcovia na prepravu zvieratiek. Najľahšie je uviesť : zvieratám preprava zakázaná, dovolené sú len vodiace psy. Hm, je to trosku na zamyslenie, keďže poniektorí spoluobčania cestujú, aj keď vaňu videli naposledy pred 3 rokmi, cítiť z nich alkohol, moc čí iné pachy, no napriek tomu, oni cestovať môžu!

Tak sa na to pozrime lepšie :
1. SAD (slovenská autobusová doprava)
- Bez ohľadu na to, kto vlastní autobus, som sa stretla iba s odmietnutím. Jednoducho ma nechali stáť na stanici. Samozrejme, vždy na to mali "dobrý" dôvod:
1. naša spoločnosť prepravu zvieratám neposkytuje
2. naša spoločnosť nemá cenník na prepravovanie zvierat
3. naša spoločnosť nemá vyhradený priestor pre prepravu cestujúcich so zvieratami. atď.
A keď si to veľkostne porovnám, Elzinka v búdke vyzerá ako moja kabelka, keď som do nej narvala všetky učebnice, čo som potrebovala v škole. Taká veľká kabelka.
2. ŽSS  (naše železnice)
- prepravu psov umožňujú. Ak je psík malý a v prenosnej búdke, má to zadarmo. Ak máte väčšieho, je potrebné, aby bol na vôdzke a mal náhubok. Za väčšieho psa zvyčajne cestovné budete platiť, záleží od mesta :) niekde Vám povedia : "len si ho držte a je to v poriadku", niekde : "samozrejme, že zaň musíte zaplatiť, veď čo si myslíte".
- ale vozeň špecializovaný na prepravu cestujúcich so psami, či inými domácimi maznáčikmi nečakajte. Aj keď by to bol skvelý vozeň. Kupé pre ľudí s hlodavcami, ďalšie pre vtáky, iné pre mačky a jedno psíkom :) zvieratá ako zebry, či iné predpokladám, že necestujú vlakom, aj keď vylúčiť sa to nedá :D Výhodou by bol, že alergici by nemuseli tŕpnuť, aby tam nebolo zvieratko a milovníci zvierat by mohli cestovať spolu a vymieňať si rady a príhody.
3. MHD (kdekoľvek na Slovensku)
- platí sa lístok na autobus za psa, avšak ceny sa líšia (cca do 1 Eura je cena jedného lístka na MHD kdekoľvek na Slovensku)
- ale iba za psa! žiadne iné zvieratko lístok nemá! možno sa to divné zdá iba mne, ale moja čivava v búdke zaberie rovnako miesta ako mačka v búdke, či škrečok alebo vtáčik vo svojej klietke. V niektorých mestách, ak máte zvieratko v búdke, tak sa zaň neplatí. Bohužiaľ, len v niektorých! Takže tomuto spojeniu Lístok pre psa a ostatné zvery cestujte zadarmo, ozaj nerozumiem.
4. Auto
- ak máte miláčika, najjednoduchšia preprava. Dáte mu deku, miláčik si ľahne a hybaj na cestu. Škoda je, že nie je niečo ako štátny príspevok na automobil pre vozenie zvieracieho miláčika :) možno to príde niekomu smiešne, ale keď sa pozriete, ako sa na Slovensku rozhadzujú peniaze, povedzte jeden dôvod prečo nie ;)

Cestovanie s Elzinkou ma naučilo, hlavne to, že buď má mať človek auto, alebo choďte iba vlakom (ak teda je na výber). Inak si pripravte prášky na upokojenie a jedno kladivo na odreagovanie :D

Obľúbené príspevky