BEAUTY : AKNÉ a nádcha, ako z kruhu von

 

Ak máte akné, má to 2 príčiny. Buď vnútorné (napr. hormonálne, zlá strava, stres) alebo vonkajšie (napr. prašné pracovisko, umelé svetlá, alebo najčastejšie zlá alebo chybná starostlivosť).
Koža si pamätá!
A pamätá si veľmi dlho. Preto čokoľvek, čo sa deje na koži, je akékoľvek zlepšenie štandardne na dlhšiu dobu. Takže poďme na kozmetické zadanie .

KOZMETICKÉ ZADANIE

Takýto problém mi pristál na stole, kde som urobila konzultáciu zdarma pre naozaj špecifické problémy, ktoré súrne potrebujú riešenie :
- muž
- vek 25-30 rokov
- menšie, červené akné na tvári
- veľké, boľavé s bielym vrškom akné na chrbte
- lekár : návštevy kožnej, pravidelne nádchy, v lete zlepšenie (slnenie), zlepšenie po natieraní antibiotickou vodou, od jesene zhoršenie akné a prechladnutia, min 3krát do roka antibiotiká, 
- fajčiar
- zamestnanie : práca s ľuďmi v exteriéry
- nedávno začalo zvýšené vypadávanie vlasov
- starostlivosť o pleť - umývanie vodou ráno, bol aj krém, no nevyhovoval

AKO SA STARAŤ O POKOŽKU

TVÁR 

O akné je najlepšia 3 kroková starostlivosť, ktorá zaberie 2 minútky ráno a 2 minútky večer. Práca v exteriéry znamená vždy prašnosť, slnečné lúče, zimu, atď. Pleť je veľmi namáhaná a rýchlo sa jej stráca potrebná výživa. Tento "rituál krásy proti akné" sa opakuje v rovnakom poradí každý deň - každá ráno a každý večer.

1. KROK : ČISTENIE - to znamená očistiť tvár čistiacim gélom. Nie čistiace mlieko ani micelárna voda. Čistiaci gél má zabrániť vzniku akné tým, že póry šetrne otvorí a vyčistí, stimuluje tvorbu kožného mazu, pôsobí antisepticky, ale zároveň nenarúša prirodzené pH pokožky. Zo svojho eshopu odporúčam TTO čistiaci gél s obsahom tea tree.
- píling : bežne sa píling dáva 2krát týždenne. Pozor na pílingy pri akné! čím väčšie a boľavejšie akné, tým jemnejší (resp. aj žiadny) píling.

2. KROK : TONIZÁCIA - keď nám čistenie póry otvorilo, treba ich aj zavrieť, aby sa do nich nedostali nečistoty z vonku. Tonizácia je pleťová voda, nie micelárna voda, ktorá tak ako čistiaci gél, pôsobí intenzívne na znížení akné, uzdravuje zápaly a zabraňuje premnožovaniu baktérii, ktorá spôsobujú ďalšie akné, ale zároveň osvieži, rešpektuje pH pleti, nedráždi a neobsahuje najlepšie žiaden alkohol. Preto by som zo svojho eshopu vybrala TTO antibakteriálne tonikum, ktoré presne spĺňa tieto požiadavky.
- alkohol v pleťovej vode - alkohol vysušuje, ak si hociakým alkoholom pretrieme akné, akné sa vysuší, ALE! suší sa aj pleť, pokožka sa narúša a pletí, čím viac alkoholu vo výrobku, tým horšie pre pleť.

3. KROK : HYDRATÁCIA - keď je pleť čistá a póry zavreté, pokožka potrebuje ochranu, aby sa vonkajším vplyvom lepšie bránila. To urobí práve krém. Ten musí pôsobiť proti akné a stimulovať tvorbu mazových žliazok, ale zároveň nezaťažiť pokožku, dodať potrebnú výživú a znížiť lesk. Tieto požiadavky najlepšie spĺňa TTO spot reduce krém, ktorý nájdete aj na mojom eshope.

ČO TO ZNAMENÁ?
- Ráno treba vstať, umyť si zuby a opláchnuť vodou tvár, aby bola mokrá.
- Do ruky si dať trocha čistiaceho gélu (prip.vziať olivové mydlo) a umyť tvár. Znova opláchnuť tvár a usušiť čistým uterákom.
- Na tampónik dať pleťovú vodu a pretrieť tvár.
- Keď je tvár suchá, dať krém. A hotovo :)

ODPORÚČANIE - ak nie su ruky na 100% čisté, tak sa tváre dotýkame čo najmenej. Stačí menšia ranka a trochu špiny a akné sa môže zhoršiť.

TELO

Akné na tele je tiež potrebné ošetriť. Aj telo je potrebné očistiť v sprche, tu každý použije nejaký sprcháč. A sprcháč môže akné zlepšiť, alebo zhoršiť. Pri akné potrebujeme niečo, čo čistí a zabraňuje nadmernému premasťovaniu, a teda aj vytváraniu akné, ale zároveň aj pokožky tela potrebuje výživu a potrebnú starostlivosť.
Osobne odporúčam Aleppo olivové mydlo, ktoré mne samej odstránilo akné a pokožka bola úžasná! Používala som ho asi polroka a odporúčala som ho ďalej aj svojej rodine. Olivy zožali úspech, čo ma veľmi do dnes teší. Mydlo má svoju špecifickú vôňu, ktorá nemusí každému úplne voňať. Jeho účinky sú však úžasné! Mydlo je vhodné na celé telo a pomáha s rôznymi ekzémami, lišajmi, lupienkou, lupinami, a pod. a je vhodné aj na detskú pokožku. Mydlo je vhodné ako na tvár, tak aj na celé telo.

ČO TO ZNAMENÁ?
- v sprche sa umyjem Aleppo mydlom tak ako sprcháčom.

RÝCHLA POMOC


Akné je možné potierať Olejčekom z austrálskeho čajovníka Tea Tree Oil, ktorý podľa mňa jedna z TOP vecí, ktoré môžem mať doma. Je na akné, na dezinfekciu, na afty či dezinfekciu prádla až po štípance od hmyzu.

AKO UPRAVIŤ JEDÁLNIČEK

Na poradni v zdravej výžive v Trenčíne, kde je veľmi ochotná majiteľka a výživová poradkyňa Dušana, sme prebrali toto kozmetické zadanie, aby sa akné riešilo aj z vnútra. 
,,Na základe dostupných informácií o problémoch zákazníka predpokladáme, že ide o malnutríciu a teda nedostatok výživy. Odporúčame doplniť minerály, vitamíny, vlákninu a zdravé tuky.
Odporúčame zo stravy vylúčiť údeniny a polotovary, nahradiť ich čerstvou zeleninou a ovocím. Konkrétne sa treba zamerať v strave na omega-3 mastné kyseliny (napr. rybí olej, ľanový a rôzne semienka- tekvicové, slnečnicové... ) vlákninu a antioxidanty (napr. čučoriedky, cvikla, brusnice). Takéto problémy však môžu byť spôsobené aj jednosmerným jedálničkom (príliš veľa mlieka alebo pečiva v strave), čo však už neviem posúdiť, keďže tieto informácie momentálne nemám."

Dušana dokonca venuje nášmu pánovi prvú konzultáciu zdarma! Za čo jej veľmi pekne ďakujem, že svoj čas chce venovať pre zlepšenie zdravia :)

Dušanu nájdete TU.

ZDRAVOTNÍK RADÍ

Návštevu všeobecného lekára s komplet vyšetreniami a čo najkonkrétnejším popisom problémov. Predpokladám aj návštevu kožného ako aj alergológa, možno pľúcne vyšetrenie. 
Na základe vyšetrení je následne možné absolvovať liečenie v Smrdákoch, ktoré je zamerané na liečbu kožných ochorení.
Najprv je však potrebné zamyslieť sa, či je ochota zmeniť životný štýl vrátane stravy. Inak sa problém može neustále opakovať.
Vypadávanie vlasov môže a nemusí súvisieť s chorobami dýchacieho systému alebo fajčením. Určite však ide o znak, že sa niečo v organizme deje a netreba to podceniť.

ČO EŠTE POMÁHA?


Určite slniečko a ak sa dá, ísť k moru. To sú úžasné prírodné veci, ktoré liečia. Samozrejme na slnku len z rána do 10:00h a poobede od 15:00h, nezostávať na priamom slnku cez obed. A vždy sa netierať opalovacím krémom s UVA a UVB.

Na podporu dutín sa dajú vybrať aj čaje, nie však sačkové, ale sypané a prípadne tinktúra (to vie poradiť Dušana veľmi dobre).


PS : Tento článok bol pôvodne zverejnený na mojom eshope dňa 7.11.2020, ktorý som rpetvrila na blog, aby som mala väčší priestor pomáhať :)


Obľúbené príspevky