RHODES 2022 : Prvý výlet

Foto - všetky práva vyhradené

 Prvý výlet sme mali 7.9.2022, kde už deň vopred sme si zajednali auto... Prenájom sa dal zabezpečiť priamo v našom hoteli, oproti recepcii. Predajca mal zalaminovanú ponuku áut, ktoré si bolo možné požičať. Samozrejme, moji chlapci chceli veľký džíp a neviem čo... Ach jo... Tak som vybrala Fiat 500 Cabrio... Manuál... Ako sa neskôr ukázalo, malo dve neskutočné výhody oproti iným autám, o ktorých ešte napíšem. 

Keďže na tomto ostrove sme už boli, vedela som, že si nemusím baliť žiadne turistické topánky, ale stačia mi obyčajné sandálky a pohodlné oblečenie... 

Na obrázku vidíte, že za mnou je ešte jedno obrovské auto... To si tiež niekto v ten deň požičal... Keďže Rodos má malé a kľukaté cesty, úzke odbočky... Som rada, že sme mali naše mini autíčko :)


PRÍPRAVA

Ako na každý výlet, aj tuto sme si z raňajok vzali niečo malé pod zub. Veď to poznáte, nikdy neviete, kedy Vás prekvapí hlad. A samozrejme vodu a opaľovacie krémy nesmeli chýbať. Ráno sa pred výletom treba určite dobre natrieť, slniečko vie byť silné aj v septembri a spálené ramená nikomu nesvedčia :)

Mapa ostrova, ktorú sme dostali s autom.
FOTO - všetky práva vyhradené.


CENA AUTA

Cena za auto : 60 Eur na deň (20 EUR platíte zálohu vopred a zvyšok ráno, v deň, kde si auto preberáte spolu s kľúčom od auta) plus benzín dotankujete na rovnakú úroveň, ako keď ste ho dostali. 

Benzín aj nafta sú drahšie ako u nás cca o tretinu / štvrtinu. Záleží od pumpy. Tiež, na miestnych malých pumpách nemusíte dostať ani bloček... Na väčších, štandardne z nejakej skupiny, tam bloček dostanete :) 


HARMONOGRAM

Náš prvý výlet vyzeral takto :

1. Mesto Lindos (článok TU od 12.10.2022)

2. Nákupy pri ceste (článok TU od 14.10.2022)

3. Údolie motýľov (článok TU od 17.10.2022)

4. Zatvorené vinárstvo (článok TU od 19.10.2022)

FOTO - všetky práva vyhradené.
5. Zoo s kŕmením lemurov (článok TU od 21.10.2022)

6. Egejské more, Kamiros a reštaurácia (článok TU od 24.10.2022)

7. Cesta pobrežím a juh ostrova s dvoma moriami (článok TU od 26.10.2022)


Prezrite si jednotlivé články, kde som napísala všetko, čo sa dalo. Ak ste už na týchto miestach boli, určite mi o tom napíšte do komentárov. 


VÝHODY FIATU 500

Tie úžasné výhody auta radšej rovno aj sem napíšem, aby som na ne neskôr nezabudla :

1. vomit-firendly car - teda "priateľský k zvaracaniu"... Ak Vám  býva v aute zle ako mne, tak si predstavte kľukaté a úzke cesty... raz dole, raz hore, raz v zákarute stúpanie a v ďalšej klesanie... keďže toto autíčko do kopca spomaľovalo a do zákrut tiež, môj  žalúdok to nádherne zvládol a vôbec mi nebolo zle :)

2. kid-friendly car - "priateľský k dieťaťu", pretože nemá zadné dvere a nemusela som sa báť, či dieťa vzadu dvere otvorí... neotvorí... resp. riešiť, či má auto nejakú poistku... Jednoducho si aj sám vedel odkloniť predné sedadlo a nastúpiť, či vystúpiť.

A ďalšie veci o aute :

NEVÝHODA - v aute síce viete napojiť kábel k mobilu, ale iba na púšťanie pesničiek... akosi zabudli na nabíjanie :)

FOTO - všetky práva vyhradené.

VÝHODA AJ NEVÝHODA - sklápacia strecha... na ceste pobrežím úžasná vec... ale len ak idete max 40km/h... inak musíte zatiahnuť, aby Vám dieťa vzadu neodfúklo.

POZOR! K prenajatému auto nedostávate detskú sedačku do auta, ani podsedák. 


MAPA OSTROVA

Mapa z druhej strany obsahovala
mapu hlavného mesta.
FOTO - všetky práva vyhradené.
V aute bolo aj niekoľko kusov z mapy, na základe ktorej viete prejsť kde potrebujete. Ak sa držíte hlavnej cesty, ktorá vedie okolo celého ostrovs, odbočku nájdete. Ak idete viac do vnútrozemia, kde sú miestny, tak miestami je potrebné aj zapnúť navigáciu, keďže tam buď nemáte žiadnu ceduľu alebo je v gréčtine.

Sú tam aj križovatky bez popisu... ale niekde odbočte a po chvíli sa nejaka ceduľa už ukáže a zistíte, či idete dobre :)


ZÁVER

Osobne zbožňujem Rodos. Tento ostrov mi neskutočne učaroval a verím, že sa mi podarí ukázať Vám ho mojími zasnenými očami.

Príbehy z ciest sa práve začínajú...






Obľúbené príspevky