RHODES 2022 : Prvý výlet a Egejské more, Kamiros a reštaurácia

Egejské more a ja.
FOTO : Všeky práva vyhradené.
Zo zoo sme sa vydali ďalej na pobrežie Egejského mora... Už z diaľky bolo vidno, že sa viac vlní ako Stredozemné more. Na druhú stranu, strana pri Egejskom mori je výrazne zelenšia, než strana od Stredozemného mora, ktorá je suchá. Akoby bol ostrov rozdelený na dve časti. Ak pôjdete aj estami cez vnútrozemie, zrazu si všimnete, že je okolo Vás akosi veľa zelene... Ak sa Vám to stane, tak vitajte na druhej strane ostrova.

Egejské more a cesta na pláž.
FOTO : Všetky práva vyhradené.
Deň sme mali nabitý a čas na pláž akosi nezostal... Ale nemohla som nechať Egejské more len tak... Musela som sa  prejsť po jeho pláži... Aspoň si ovlažila nohy... Užiť vlny tak charakteristické pre Egejské more... Cítiť piesok pod nohami ako sa hýbe s vlnami... 

Na pocit to bolo teplejšie než Stredozemné more a zdalo sa mi, že na tejto strane je aj viac piaskových pláži... Kým väčšina pláži na strane od Stredozemného mora bola kamienková. Ale prejsť si pláže tohto ostrova mi zostali na jeho tretiu návštevu. 

Ako sme šli po ceste, tak bolo miesto, kde sa dalo aj zaparkovať... K pláži viedol takýto chodník. Na konci chodníka som vyzula sandálky a šla do mora. Na prvý pohľad ste videli piesočnatú pláž aj nejakými kamienkami. A videli ste až kam siaha príliv, pretože tam bol pás rias. Na pláži boli lehárka a aj ľudia sa tam slnili. Mala som len chvíľu, ale aj tá bola úžasná. Na konci chodníka bola aj sprcha, takže od piesku sa dali umyť aj nohy a šup do sandálok a už výlet pokračoval ďalej.

Kamiros.
FOTO : Všetky práva vyhradené.
Smer bolo dávne mestečko Kamiros. Jeho história siaha až do antického Grécka, do 6 storočia pred naším letopočtom. Neskutočné, ako tak malý ostrov môže ukrývať toľko pokladov. 

Z hlavnej cesty je odbočka na Kamiros. My sme šli v smere od hlavného mesta Rodos  po hlavne ceste a táto odbočka je neďaleko za mestečkom Kalavarda. Cesta Vás povedie hore - do kopca. Okolo cesty sú nasadené v rovnakých rozostupoch asi tuje (vyzeralo to ako tuja). Stromy boli všetky zostrihané do vysokých akoby kužeľov... Nádhera! Akoby človek šiel späť aj časom...

Kamiros.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Pri vchode je parkovisko a samozrejme zadarmo. Parkuje sa tu zaradom, ako a príde. Žiadne čiary. Takže si necháte priestor, aký potrebujete... Či už máte veľké auto, alebo potrebujete otvoriť dvere pre dieťa.


Vstup je platený a platili sme iba za dospelých... myslím, že za dieťa sme ani nikedy neplatili, čo sa týka vstupného... 

Mestečko Kamiros si môžete pozrieť a očarí Vás nielen vek, ale aj výhľady, ktoré tým kameňom môžeme iba ticho závidieť. 

Pohľad úplne zhora.
FOTO : Všetky práva vyhradené.
Keď som tak chodila po ich "domoch", Videla ich chrám úplne hore na vrchole kopca... Rozmýšľala som, aký tí ľudia boli... Mali rodiny, priateľov, deti... Nevieme žiadne meno, nie je žiadna fotka... Zostali len pozostatky mesta, ktoré vlastnými rukami postavili a ktoré môžeme obdivovať aj dnes. 

Ak by sa to dalo, veľmi by som si priala, vidieť a zažiť 24 hodín v tejto dedinke za čias antického Grécka. 

Na Kamirose choďte naozaj až úplne hore, dostanete sa k výhľadu, ktorý sa slovami ani nedá opísať... Máte pocit, že ste na vrchole sveta a vidíte zem, more, oblohu... Akoby ozaj bohovia zaliali toto miesto slnkom... 

Klasická grécka musaka.
FOTO : Všetky práva vyhradené.
A úplne dole nájdete aj SPA komplex, ktorý využívali. Takže kúpele tu boli zjavne už veľmi dávno... Kto vie, aké procedúry a celkovo, aké to bolo... 


Do niektorých povedzme domov sa dá vojsť a vidíte, ako mali rozvrhnuté miestnosti. Väčšinou nejaká hlavná miestnosť a maličke izbičky. Niektoré vyzerali akoby tam bol pult a asi ohnisko, takže možno to bola kuchyňa... Budilo to ten dojem.

Po prechádzke hore a dole nám už riadne vyhladlo... Aj slnko už klesalo a naberalo zaltistú farbu. 

Dole, ako zídete z kopca, resp. ako sa ratite na hlavnú cestu, tak tam je reštaurácia. Je tam aj veľké parkovisko a pláž. V reštaurácii hovorili, nemecky, anglicky aj rusky a samozrejme grécky. Aj menu bolo v týchto jazykoch. 
Tanier s morkými potvrkmi.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Pri vchode sa nasce opýtali, kde chceme sedieť. Vyhral to výhľad na more a západ slnka. Na tejto strane od Egejského mora slnko zapadá a je to nádherné. Z nášho hotela, pri Stredozemnom mori, som zas zažila úžasný východ slnka. 

Pozerali sme na menu a vybrali sme si. Zvolila som klasickú grécku musaku, tú si dávam len takto originál z gréckej kuchyne. Drahý si vrybral jeden z tanierov s morskými potvorkami. Neviem, ako to urobili, ale tá omáčka v miske a aj tie potvroky boli niečo tak chutné! Neviem, či ide spôsob prípravy, marinovanie, alebo jednoducho fakt, že nie sú z nejakého hypermarketu z mrazáku. Všetko sa až tak rozplývalo v ústach... A moja musaka? Radosť byť v Grécku.

Reštaurácia sa volala Porto Antico a robia tu výborné jedlo. Zastavte sa tu, alebo môžete vyskúšať aj ďalšie možnosti v tomto okolí. Reštaurácie sú smerom na mesto Kalavarda, tuším nejaké štyri sú na pobreží, kým prídete do tohto mestečka. Smerom na Kritinia a Siana je iba pobrežie.

Pri príchode do reštaurácie sme požiadali, aj či nám môžu dobiť mobil, keďže som mala posledných pár percent baterky a ešte sme mali asi tretinu ostrova prejsť autom dookola, tak aby sme trafili na južný cíp a do hotela. Hneď súhlasili, telefón vzali a hodili na nabíjačku.

Ak sa dobre najete a sledujete pritom západ slnka nad morom... Poznáte niečo úžasnejšie? Ja asi nie...

V posledneom článku zo série Prvý výlet sa pozriete na juh ostrova a čo sa nám stalo s mobilom, ako sme tankovali a bude tam aj stretnutie dvoch morí.



A na záver si ešte vychutnajte aj ďalšie zábery  :


Egejské more.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Egejské more.
FOTO : Všetky práva vyhradené.



Kamiros - pohľad hore na chrám.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Kamiros - vyrytý text.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Kamiros - obydlie.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Kamiros - pohľad na domy.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Kamiros.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Kamiros.
FOTO : Všetky práva vyhradené.





 

Obľúbené príspevky