ELZA : Čistenie zúbkov ultrazvukom (spomienka z marca 2012)

      Keď mi Elzinkina veterinárka povedala, že by jej bolo potrebné vyčistiť zúbky ultrazvukom, nemala som prečo nesúhlasiť. To som nevedela, do čoho idem. 

     Boli sme objednaní na pondelok na 10:30h. Elzinka sa mohla najesť a napiť večer predtým, a potom už nič.   Bolo mi jej ľúto, chúďatka, zobrať jej granule, aj vodu. No čo už, ako veterinárka povedala, tak som urobila. Ráno som Elzinku vyvenčila, vzala do prepravky a šli sme k veterinárke. Keď sme k nej prišli, Elzinka sa bála opustiť svoju prepravku. Neviem ako, ale psíky aj mačičky vedia, kde to sú a čo sa tam robí. Neviem, či s to pamätajú, alebo je to pachom??? Kto vie :)
     Veterinárka nás zavolala dnu. Elzinku som dala na stolík. Najprv dostala jednu injekciu do zadnej labky. Zakňučala a skoro uhryzla veterinárku. Tá mi povedala, že má najtenšiu ihlu a robí to najrýchlejšie a nejemnejšie ako vie. Elzinka začala byť postupne viac a viac oťapená, očká jej klipkali pomalšie a pomalšie, . . . Napokon veterinárka vzala ešte jednu inekciu a dala jej ju do druhej zadnej labky. Znova zakňučala, ale uhryznúť nevládala, tak zavrčala a pootočila sa k veterinárke. Do cca minútky či dvoch zaspala úplne. Bol to hrozný pohľad, ako by som ju dávala utratiť. Och! Papuľka pootvorená, jazýček vonku, žiaden pohyb, ešte aj studená bola. Jednoducho hrozný pohľad! Kým spinkala veterinárka a tuším jej asistent (hádam som tomu pánovi neukrivdila, čo sa týka pozície) vyčistili všetky zúbky. Ten prístroj vydáva pri čistení zvuk podobný pri vŕtaní našich zubov skombinovaní so škrípaním po tabuli. Jednoducho bleeee! Navyše vidíte, ako stúpa biely dym zo zúbkov vašeho miláčika. Ak nemusíte, tak sa nesnažte pozerať, ako to celé prebieha. veterinár vie čo a ako, no nám (majiteľom maznáčikov) to môže prísť veľmi surové. Nanešťastie,jedna zo stoličiek bola držaná iba kúskom ďasienka, takže musela preč. Ťahanie je také hrozné,ako keď ich ťahajú nám. Čím viac je pre vás ťahanie zubov traumatické, tak narovnako vám bude, keď to uvidíte na vašom maznáčikovi. 
     Veterinárka celé zúbky ešte vydezinfikovala a dala jej tam akúsi mastičku na zúbky po čistení ultrazvukom. Mala jej udržať zúbky čisté a aby sa jej to lepšie zahojilo. Elzinku som vzala pomaly na ruky. Veterinára vravela, že sa už preberá, ale mne to prišlo, že ešte vôbec nevníma. Uložila som ju do prepravky veľmi pomaly, aby jej hlávka nepadla do zadu. Bola úplne mimo, ani chvostík nekrútil, ani očko sa neotvorilo, ani zvuk, nič. Zlý pohľad! Veterinárka mi vravela, že takéto čistenie je dobré urobiť Elzinke raz za 2-3 roky. tiež mi poradila, že bude len pomaly reagovať a prebarať sa, nech má stále pri sebe vodičku a že ju mám nechať tam, kde na ňu bude svietiť svietiť slniečko (pri narkóze klesá teplota tela) alebo ju nejako zahriať.
     Doma bola stále mimo seba a celý zvyšok dňa tiež. Miesto mala pod oknom pri radiatore. Dostala tam vankúše s dekou, aby bola v teple. Kým spala, stále som kontrolovala, či dýcha, cez malú lyžičku jej vlhčila jazýček a keďže jej krvácal pištek, menila som jej vatové tampóniky pod pištekom. Keď začala krvácať dala som jej pod hlavu aj uterák, aby nebolo doma všetko od krvi. K večeru začala vnímať a vyšla spod deky. Zobrala som ju na ruky a hybaj von, nech sa pociká.Veď naposledy si cvrkla o desiatej ráno! Trochu si cvrkla, prešla pár krokov, a potom si sadla a pozerala na mňa a popritom sa kývala, čo sa nevedela udržať na nohách. Vzala som ju a dala do deky. V okamihu zaspala. Druhý deň ju začala napínať. Unavená bola stále. Vonku som ju stále vzala na ruky, dala na trávu, nech si cvrkne, urobila pár krokov, sadla si a už len čakala, kedy ju vezmem domov. Na tretí deň už bola takmer celkom v poriadku, trochu ospanlivá, ale vonku už chodila, doma si pobehla, ale zlé bolo, že sa stále poriadne nenajedla!Ani piškóty vo vode, čo mala rozmixované (mlieko kysne v papuľke a neodporúča sa). Vodu si dala, ale granule nie, ani ak sme ich rozmočili vo vode, ani piškótu vo vode, ani suchú, nič. Až v sobotu si dala kuracie mäso, ktoré sa pre ňu uvarilo v čistej vode. Od soboty už potom pomaličky jedla viac a viac. 
     Toto čistenie je dobré, naozaj vyčistí celé zúbky dokonale, len keby som ja tak neprežívala. Ale ak máte doma tiež maznáčika, tak to chápete :)

Obľúbené príspevky