Pripravujeme sa na Vianoce 2013 - chystáme ozdoby

Ako to už býva, niekto sa chystá s predstihom a niekto na poslednú chvíľu. Medzi tých s predstihom patrím tieto Vianoce aj ja. Aspoň zatiaľ :)

Tieto sviatky budú veselé, nakoľko prídu aj najmenšie prírastky v rodine a všetci sa nahrnieme k starkým do domu. Vždy sa veľmi tešia, keď všetci prídeme a dom doslova praská vo švíkoch . . . ale tešia sa aj keď odchádzame, keď bude doma znova úžasné ticho . . . poznáme to všetci :)

V tieto dni som okukovala rôzne ponuky ozdôb, svietnikov, pohárov, plagátov, ponožiek, dedov mrázov a santov, saloniek . . . . a všimla som si, že tie ozdoby sú na jedno kopyto. Ak si dnes zájdete hocikam do supermarketu, všade sú tie plastové ozdoby. Hm . . . prečo sme sa kedysi smiali z plastu a teraz z neho máme všetky ozdoby?! Áno, plast je praktický pri malých deťoch a zvedavých mačičkách, ale prečo plast? Chýbajú mi klasické sklenené ozdoby, kedy zakaždým, keď som smerovala k stromčeku som počula, aby som nerozbila žiadnu ozdobu, lebo je sklenená :) a to som bola ešte len v dverách do miestnosti, kde bol stromček . . .  veľmi sa z toho dnes smejem. Aj preto som začala pátrať po originálnych, nie PVC ozdobách.
SKLO -  Bohužiaľ, tento dnešný čas je na sklenené ozdoby veľmi drahý. V niektorých obchodoch dokonca zaplatíte aj 5 Eur za jednu ozdobu! Ak je to ručná práca, tak určite nechcem znevažovať hodnotu takejto práce, ale  . . .  no sklo na vianočnom stromčeku je v dnešnej dobe tou luxusnejšou variantou. Pre mňa bude sklenená ozdoba vždy najkrajšia . . . aj keď sa môj stromček bude zapĺňať postupne viac a viac s ďalším rokom a ďalšou investíciou do ozdôb.
SLAMIENKY - neodmysliteľný druh ozdôb :) v tomto druhu ozdôb vieme nájsť drahšie aj lacnejšie varianty. Slamienky stočené do tvaru zvončekov, anjelikov, srdiečok či iných podôb. Osobne mám tieto ozdôbky veľmi rada. Kedysi sme si vyrábali ozdoby zo slamy aj doma, tak je to trochu návrat do detstva :)
KOV,drôt a iné - tento druh ozdôbok pre mňa reprezentuje klasický socialistický panáčik :) aj tuto viete nájsť veľmi drahé, ručne vyrábané ozdoby alebo ich lacné alternatívy v supermarketoch ( aj keď si nie som istá, či to nejaký kov vôbec videlo)
PAPIER - ak sa nebojíte nových vecí a máte čas na nové, určite vyskúšajte moju obľúbenú stránku http://www.akosatorobi.sk/videa/vianocne-ozdoby  wow! znova som tu našla inšpirácie na rôzne vianočné ozdoby a keďže tie papierové sú v móde, tak sa zrejme znovu zahrám s nožnicami a lepidlom :)
myslím si, že ak si pamätáte tie klasické krúžky, či jednoduché vločky na okno, určite si to doma či už s partnerom alebo už aj s deťmi vyskúšajte :) zábavu máte zaručenú!
PATCHWORK - pre mňa je táto oblasť nová. spoznala som ju nedávno vďaka maminej známej, ktorá takéto dekorácie vyrába. Určite si dajte do vyhľadávača tento názov a pozrite si, čo všetko sa dá vyrobiť -  gule, stromčeky, zvonce, a iné.
Na tejto stránke si môžete pozrieť postup, ako sa taká ozdoba vyrába : http://kreativ.nasobchodik.sk/patchwgula.htm
TEXTIL - ušité, upletené či uháčkované vianočné ozdoby. Jedna známa vyrába ozdoby paličkovaním a háčkovaním - sú ozaj jedinečné a krásne. Ak si to však neviete urobiť doma sama, je to drahší špás, ak si dáte na zakázku ručne vyrobiť takéto ozdoby, no výsledok stojí za každé euro :)
DREVO - kedysi klasické, dnes vzácne. Áno samozrejme, že aj supermarkety ponúkajú "drevené" veci, ak sa však pozriete lepšie je to prinajlepšom drevotrieska, či vytvrdený kartón. Niekedy ma tak napadne, že je celkom škoda, že nemáme čas ako kedysi veľmi veľmi dávno si sadnúť ku krbu a jednoducho si čosi vyrezať :) kedysi to dokázali aj deti . .  . takého dreveného koníka, v modernej dobe to nedokážeme ani mi dospelí . . . ešteže takých zopár nadšencov existuje :) Medzi najtypickejšie drvené súčasti Vianoc patrí drevený Betlehem. Či už ste veriaci alebo nie, je to určite krásna práca s drevom, ktorú treba vidieť a oceniť.
Ak si chcete trošku investovať do drevených ozdôb, tuto je jeden z obchodov : http://www.lavanda.sk/lavanda/eshop/21-1-Vianoce-a-zimne-dekoracie

Základné materiály by som zhrnuté určite mala. Teraz prichádza ta ťažšia časť, a to . . . pre nejaké sa rozhodnúť :) . . . smejem sa veľmi, koľko variant som našla, ale u nás doma sa melú len dve línie: plastové ozdoby a socialistické ozdoby.

Ak aj vy poznáte nejakú zaujímavú techniku, druh materiálu alebo iné, či už z detstva alebo od šikovnej susedky, napíšte mi do komentára, čo to doma či už majstrujete alebo obdivujete :)

Obľúbené príspevky