Moje kuchárske vzory v roku 2013

Každý máme niekoho, koho máme za skvelého kuchára či pekára. Nech už je to priateľ, babička, či kuchár z našej obľúbenej reštaurácie. Každý máme niekoho. Ešte pred 5 rokmi bol pre mňa guru každý, kto vôbec uvaril niečo, čo chutilo dobre. V tej dobe som zvládla wifon, ryžu a puding. Kombinácia ako stvorená na "posledné jedlo". Áno, je to pre ženu netypické, že ma to nejako k sporáku netiahlo.  Dokonca ani internátna stravovacia bieda na vysokej školy ma nedonútili čeliť vareniu. Ako to však v živote býva, dievča stretlo chlapca, ktorý bol hladný a chcel jesť. . .  hm . . .  a problém bol na svete!

Moje prvé pokusy boli . . . no ako to povedať jemne . . .  bolo to hnusné, odporné, smrdelo to, no fuj! Či sa už jednalo o pečenie, či o varenie, pokus-nepokus bola to jednoducho katastrofa! Ak sa opýtate mojich priateľov, ktorí to chudáci ochutnávali . . . dodnes z toho majú traumu a aj dnes majú strach, keď im poviem, že som niečo robila v kuchyni. Ale zároveň dodávajú, že vďaka tomu, ich určite nikto len tak neotrávi, lebo ich imunita je na vysokej úrovni vďaka mojim kuchárskym pokusom. Dnes sa z toho všetci smejeme :)

Dnes už zvládnem koláčik, mäsko, cestovinky, dezert . . . a dokonca si dovolím aj experiment. Ale len vo veciach, ktoré už ovládam a viem čo s čím môže ísť. Ešte stále mám, čo objavovať a nejako som prišla k týmto kuchárom ako slepé kura ku zrnu.

1.Martha Stewarts - Cooking School Lessons
- k tejto knihe som sa dostala náhodne, ale veľmi sami páči. Momentálne sa k nej snažím nejako dopracovať :)
- v tejto knihe sú všetky základné informácie, ako opekať, pražiť, dusiť, všetko pre začiatočníkov, ale aj pre gazdinky, ktoré nemajú skúsenosti s varením kreviet či iných pre slovenské kuchyne netypických jedál

2. Donna Hay - Fast, fresh, simple
- v tejto knihe som našla zaujímave rýchle recepty, keď nevieme, čo na rýchlo urobiť a nechce sa Vám ani premýšľať, čo dnes uvariť. Určite ju veľmi odporúčam.
- ak viete po anglicky, jej recepty si môžete vyskúšať aj priamo online tu:
- najviac zbožňujem jej rýchle tiramisu, hm . . . . mňam
Tieto dve knihy sa bohužiaľ zatiaľ dajú kúpiť iba v anglickom jazyku. Poteším Vás, že ďalšia kuchárka je aj v slovenčine a je dostupná v slovenských knihkupectvách.
3. Nigella Lawson - Kuchyňa Srdce domova
-  túto kuchárku si zrejme doprajem pod stromček, no čo som zatiaľ videla a čítala, bude ťažké vydržať :)
 4.  moji slovenskí hrdinovia
- medzi nich patrí určite moja babička :) samozrejme má aj dlhodobú prax, ale hlavne má skvelé časom overené recepty, ktoré vždy robí s láskou. Už teraz si voláme a riešime, kto upečie aký koláč a čo nám bude treba kúpiť :)
- rýchlymi receptami ma zásobuje aj moja teta, nakoľko pri deťoch toho času veľa nemá. Dokonca vyriešila recept na piškót - žiadne zdĺhavé postupy a rôzne druhy miešania, všetko hodí do jednej misy, vymieša a hotovo :)
- ďalšou osôbkou je môj dobrý kamarát "braček" Vladko, ktorý pečie tie najúžasnejšie koláče a varí, hm . . . och! to sú ozaj dobroty! Na moje narodeniny mi spravil túto skvelú tortu, ktorú tu môžete vidieť na obrázku. Bola skvelá! Dokonca aj s lietadielkom, ktoré symbolizovalo môj štýl šoférovania a vybral ružovú farbu, nakoľko som ju kedysi neznášala a jedného dňa som vyšla vonku takmer celá ružová . . .  puberta :)

Napíšte mi, kto je Váš kuchársky guru či vtipnú historku s Vaším varením.  Budem sa na ne tešiť :)

Obľúbené príspevky