Lenivý koláč (hrnčekový)

Gazdinky tento koláč určite poznajú, začiatočníčkam ho určite odporúčam. Tento jednoduchý koláčik sa podarí vždy a môžete si s ním vytvárať množstvo variácii.

Takže poďme najprv na recept :
2 poháre polohrubej múky
1 pohár kryštálového cukru
1 pohár mlieka / (náhrada : voda a v nej rozmiešajte 2 lyžice kakaa)
1 ks vajce
1 balenie Zlatý klas / (náhrada : puding vanilkový alebo čokoládový)
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášok do pečiva
1 dl olej (obyčajný olej, určite nie olivový)

A postup? Jednoducho všetko postupne zmiešajte v jednej mise. Plech vytrite maslom (alebo iným tukom), a potom naň vylejte cesto.

Rúra musí byť vyhriata na 180 stupňov a pečieme 20-30 minút.

Po vytiahnutí nechajte koláč vychladnúť. Na vrch nemusíte dávať nič, alebo ho môžete potrieť nejakým krémom, džemom, zaliať čokoládou, či ozdobiť marcipánom :)

Ďalší tip:
- odoberte polku pohára múky a pridajte namiesto nej mleté orechy
- cukor v ceste : môžete trošku odobrať, alebo pridať podľa chuti, alebo dajte hnedý cukor, ktorý je zvyčajne menej sladký ako ten biely
- tento recept je na klasický veľký plech,
- ak máte formu na biskupský chlebík, stačí Vám polovica dávky ( iba vajíčko celé)
- kedy je koláč hotový? zoberte si špajlu, alebo dlhšie špáradlo a zapichnite do koláča. Keď ho vytiahnete a nezostane Vám na ňom ani kúsok cesta, koláč je hotový
- neotváram rúru! - počas prvých 20 minút určite rúru neotvárajte, lebo koláčik klesne a nebude taký vysoký a nadýchaný.

Moja verzia :) namiesto klasu dávam čokoládový puding, o 1/4 menej cukru alebo dám hnedý cukor, dám trochu višní v rume (domáce), alebo kúsky čokolády (študentská pečať). Po upečení koláč zalejem horkou čokoládou. Otvorím džem, aj dva druhy (slivkový kyslastý, broskyňový sladký) a trošku z každého si dám na tanier k zákusku :)

Určite tento koláčik vyskúšajte a napíšte mi, ako Vám chutil :)

Obľúbené príspevky