RHODES 2022 : Druhý výlet a Akropolis

Akropolis z druhej strany.
FOTO : všetky práva vyhradené.

 Z výhľadov... Z Filerimos... Prišiel smer Akropolis... Na túto cestu sme zapli navigáciu, keďže sme vedeli akurát smer hlavné mesto Rodos... A jednoducho smerom hore k moru. 

O tomto mieste si nájdete na internete veľa historických faktov, rokov, udalostí... Určite si prečítajte o tomto nádhernom mieste.

Jednoducho sa tu diali športové hry. Ale nie je to klasický kruh ako sme zvyknutý. 

Na lavičkách úplne vpredu sedeli športovci a čakali na svoju disciplínu. Čo bolo zaujimavé, že ženy sem chodiť nesmeli. Vraj v niektorých športoch boli muži len veľmi sporo odetí, takže ženy ich nesmeli vidieť. 

Hm... Neviem... Isto sa tam nejaká nezbedná žienka votrela. Veď my baby sa vieme dostať všade, kam chceme, však?!

Pohľad z horného vstupu.
FOTO : všetky práva vyhradené.

Keďže sme parkovali auto pri povedzme hornej bráne, hornom vstupe... Áno, parkovanie je tu zadarmo a parkovisko dosť veľké. Keď sme prišli my, bolo tam iba zopár áut.

Pohľad z horného vstupu vítal opravou zvyškou chrámu. Prechádzať sa tú dá asi všade, okrem tejto časti, ktorú práve opravovali / renovovali.

Prejdete okolo chrámu a půjdete smerom dole. Aby jste sa dostali k športovisku.

Zvyšky chrámu.
FOTO : všetky práva vyhradené.

Keď sme tak schádzali dola, na jednom kameni bola nádherná, obrovská čiarna mačka. A tie zelené, smaragdové oči! Aj sme rozmýšlali, či by sa dala vziať do kufra a doniesli by sme si ju domov... Taká bola nádherná! Ale samozrejme, rozum nepustí a na zákalde jej pohľadu sme usúdili, že ju dosť vyrušujeme a pobrali sme sa ďalej.

Výletná loď v prístave.
FOTO : všetky práva vyhradené.

Mačiek je tu v tomto komplexe celkom dosť. Miestami bolo vidno aj misky, takže asi ich aj niekto kŕmi. Alebo jednoducho chytajú myši. Všetky boli veľké, riadne huňaté a neskutočne lenové počas horúceho dňa. 

Aj odtiaľto je nádherný výhľad na more... Jednoducho na Rodose vidíte more takmer vždy, čo je úplne úžasné a aj to je jeden z dôvodov, prečo zbožňujem tento ostrov.

Na jednej z fotiek vidíte aj obrovskú výletnú loď, ktorá práve kotvila v prístave. 


Ako prichádzate z hora, na začiatku, na pravej strane je priestor pre vystúpenia. Ak si sadnete do tohto publika, má úžasný zvuk. Tá architektúra z tej doby až vyráža dych.

Čierna mačka.
FOTO : všetky práva vyhradené.

Určite zíďte aj dole a skúste dať pesničku. Stačí trochu, aby ste na vlastnej koži zažili ten pocit, aké to muselo byť... Keď sa Váš hlas rozliehal a všetci sa dívali na Vás... Iba na Vás... Pre vystupujúcich s ohľadom na to nesenie zvuku... Každý v hľadisku určite počul všetko... Keby sa tam dalo na chvíľu cestovať časom a vidieť predstavenie za tých dývnych čias...


Škoda, že kamene ani stromy nerozprávajú... Určite by mali príbhov viac ako je hviezd na nebi.


Na tomto mieste, obkolesenom ihličnanmi, si musíte prejsť všetko. Na chvíľu sa zastavte a skúste si predstaviť ľudí, ktorí v antike žili... Ako tam chodia, bežia... Ďalší čakajú na lavičkách... 

Sadnite si na niektorú z ešte držiacich lavičiek a cíťte tú atmosféru... Aké to muselo byť, čakať na svoju disciplínu... Prejdite si celé kolečko akoby ste ho práve bežali ako športovec, ktorý trénoval a chce vyhrať...

Na chvíľu sa tiež zastavte na kamennej tribúne a predstavte si, ako vtedy tiež fandili a povzbudzovali práve svojich favoritoch... Ako tam sedeli priatelia a držali palce spoločnému tímu či jednotlivcovi... 

Pravá strana pre divadlo.
FOTO : všetky práva vyhradené.

Toto je meisto pre ľudí, ktorí chcú cítiť históriu. Chcú zavrieť oči a predstaviť si tú dávnu dobu. Pre športovcov, ktorí majp úctu k poctivo odcvičeným rokom a súťažiam.


Toto je jedno z tych miest, ktoré má šarm... Dušu... Charizmu... Ani neviem ako by som to nazvala... 


Jednoducho to tu musíte zažiť a stretnúť sa s históriou.


Pohľad z druhej strany.
FOTO : všetky práva vyhradené.










Obľúbené príspevky