RHODES 2022 : Druhý výlet a Filerimos, kláštor s výhľadom

Filerimos a časť opravovaného domu.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

  Od 7 springs, cez Múzeum hračiek až sem, do kláštora Filerimos. 

Podľa mapy cez Arhipoli, Psinthos a Maritsu... Teda znova sme šli cez kľúklaté a nepredvídateľne sa krútiace cesty vnútrozemia tohto ostrova.

V mestečku Maritsa sme aksi nenašli odbočku a zapli sme navigáciu. Pár cestičiek, ale bez cedule sa dá stratiť aj tu... Ak by ste tu boli stratení a bez navigatie, vždy nájdete bod, odkiaľ vidíte more a iba sa ťahajte k moru. Okolo ostrova vedie hlavná cesta a prejsť celý ostrov dookola trva asi 4 hodiny, takže ... Tu ani neviete byť naozaj stratení.

Filerimos a pávy.
FOTO : Všetky práva vyhradené.
Na Filerimos vedie posledná časť cesty riadne do kopca... Také tie serpertíny... Ako staré Branisko, ale väčšie a na žalúdok omnoho náročnejšie. 

PARKOVANIE
Nakoniec prídete úplne na vrchol kopca. Presne uvidíte, že sa zrazu nachádzate na ceste vedľa parkoviska a ste na konci cesty pre autá.

Parkovanie je bezplatné. 

Na parkovisku sa nachádza aj voda, kde si viete umyť ruky. To, či je voda pitná, som nezistila, takže ak tu budete a zistíte to, dajte mi vedieť.

Filerimos a ja ago naháňam páva.
FOTO : Všetky práva vyhradené.
PÁVY
Tie boli všade. Keď sme prichádzali autom, čakali sme, kým prejde jeden páv cez cestu. Prechádzali sa na parkovisku, na druhej strane... Boli v celom kláštore... A vyzerali byť naučení na ľudí... Ale držali si určitú svoju vzdialenosť. 

Filerimos
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Vide aj na Folke, že ppv mal svoju vzdialenosť a bol odhodlaný si ju udržať. Bola to sranda, takého páva som ešte nenaháňala... Chcela som ho skúsiť pohladkať, ale akosi sa nechcel nechať. Až ma druhý stopol, že sme neprišli nahánať vtáky, ale pozrieť si pamiatku... Kto vie, možno to chcelo len viac času sa oťukať :D

Je ich možné aj kŕmiť. Je tu aj bufet a keď si sadnete k tým pár stolom, tak im viete niečo hodiť. Na konci uvidíte, čo sa mne s pávom podarilo... Veď predsa Lady Blond a pávy, to už hovorí samo za seba, že sa stala aj nejaká somarina.

Filerimos
FOTO : Všetky práva vyhradené.
KLÁŠTOR

Vstup je platený, ale je to pár eur na dospelú osobu (tuším 6 eur na osobu) a za dieťa vibe netuším, či sme niečo platili.

Nabudúce si musím robiť poznámky priebežne, aby som o tom vedela napísať presne a viete si urobiť aj reálny ropočet na výlet. 

Smerom hore, do kláštora znova idete trochu hore kopcom. Všetko si viete pozrieť podľa Vášho záujmu. Teda, okrem miest, ktoré  sú zamknuté.

Filerimos a pragmatist časť - kostolík.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Historiu si viete prečítať na množstve ďalších stránok... Čo by som asi tak vybrala, je že tento kopec bol obývaný už 3 tisíc rokov pred n.l. a vystriedalo sa tu mnoho. Určite si prečítajte o tejto pamiatke, pretože na jednom miestne nájdete mix historických pamiatok, ktoré sú z rôznych storočí... To všetko na jednom mieste... 

Obklopia Vás stromy a slnko a more a história... Je to pokoj a romantika... Úcta a pokora... Šťastie a nádej... Je tu úžasná atmosféra, ktorú jednoducho musíte zažiť. 

Filerimos a pragmatist časť - kostolík.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Po schodoch sa distanete k prvej časti, malý kostolí, do ktorého sa dá aj vojsť.

Môžete sa však dnu pozrieť iba cez ozdobnú mrežu. Vnútri to bolo tiež vyhriaté, keďže dvere boli otvorené dokorán a teplý vzduch sa dostal aj za tie hrubé steny.

 Ďalej sa pokračuje už do kláštora, ktorý je v podstate malý. Dostanete sa na vnútorné malinké nádvorie, ako vidíte aj na fotke. 

Dá sa tam ísť aj na vyvýšený balkón a odtiaľ vidíte nádvorie ako na dlani. Len pozor na tých schodoch, dá sa tam ľahko zakopnúť. 

Okolo nádvoria je jakoby chodba, ktorá je ukrytá pod strechou. Na tejto "chodbe" sú rôzne dvere, ale všetky boli zamknuté. Nikam sa nedalo vosjť, keďže boli vyvesené aj tabule, že priebieha rekonštrukcia niektorých častí. 

Filerimos a nádvorie.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Na tejto "chodbe" si ale všimnete viacero mozaikových obrazov rôznych svätých. Keď si predstavím tú prácu, tie farebné kúsky poskladať a vytvoriť takéto niečo nádherné... Ten, čo to urobil, musel mať zlaté ruky... 

Za kláštorom sa dá ísť viac dozadu... Akoby ste gli k moru, ktoré vidíte v diaľke... Cestička - chodníček je z každej strany obklopená v pravidelnom intervale vysokými stromami... Keď si predstavíte, ako dlho ten strom musel rásť a čo už všetko musel vidieť... Škoda, že ani stromy, ani kamene nerozprávajú... Tie príbehy by brali dych. 

Filerimos.
FOTO : všetky práva vyhradené.

Tou cestičkou sa dostanete až k ďalšej časti, ktorú vtedy opravovali a veľmi sa nedalo ísť dnu... Teda nie cez bránu... Ale bol tam iný vchod... Na boku, čo aj vidíte hneď prvú fotku, kde sotjím na akoby hradbách, tak tam boli schody a dalo sa prejsť dnu. Boli to akoby hradby a nejaké pozostatky budovy... Ceduľu s popisom sme nenašli, takže neviem, čo tu mohlo byť... Mám sa tam aspoň dôvod ísť znova pozrieť. Ktovie, aké to bdue po rekonštrukcii...

Je tu množstvo miest, výklenkov, kam viete ísť, vybehnúť, vojsť... A sú tu nádherné fotografie zaliaté slnkom... 

Filerimos.
FOTO : všetky práva vyhradené.


Na túto pamiatku si dajte čas. Nepozerajte na hodinky a nechajte sa unášať okolím.

Na jednom mieste som sa snažila odfotiť s pávom... No ten páv vôbec nespolupracoval a stále sa mi otáčal chrbtom, zadkom... Neiem ako sa v pávej reči povie, stoj, urobíme si selfie... Ale keď som sa ho snažila nepustiť od kvetov a výklenku, tak si to trochu domyslieť mohol. A klasika, telefón sa prehrieval a vypínal... 

Niekedy by človek ani nepovedal, koľko úsilia môže stáť urobiť si jednu fotku s pávom... :D

Filerimos.
FOTO : všetky práva vyhradené.
Prešli sme si cela areál, ktorý je v podstate malý, ale na Rodos tak akurát... Taký rodoský... Vyšli sme von a oproti bola ďalšia cestička... Tá je mimo plateného areálu a viete sa po nej prejsť. Tak sme to vyskúšali... Pávy boli aj tu pozdĺž celej tejto trasy... A objavilo sa tam aj pár kôz. Takže už viem, že kozy a pávy vedie byť spolu. Nikdy predtým ma to ani len nenapadlo, či tieto dva druhy zvierat vedia žiť vedľa seba. 

Po nekakej chvíli sem si všetci všimli, že sú tu aj zastavenia pre krížovú cestu... Dostala som sa k informáciam, že sa tu krížové cesty stále konajú. Ak máte záujem aj o takéto udalosti, tak si treba zistiť, kedy sa to koná. 

Filerimos a výhľad od kríža na Egejské more.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Na konci tejto cesty je mini mini kaplnka a nad ňou obrovský betónový kríž slúžiaci ako rozhľadňa. Dnu do kríža sa už však ísť nedalo. Ale výhľad odtiaľto... To musíte určite vidieť! A keď si zoberiem, že sme tým smerom šli len tak, že pozrime sa aj tam, keď už sme tu... 

Filerimos a výhľad od kríža - panorama.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

Ani sa nečudujem, že to miesto si ľudia kedysi vybrali pre stavbu chrámov... Je to nádhera...

A zostanete úplne bez slov... Iba s obrovskou pokorou v srdci... 


Filerimos a výhľad od kríža na Stredozemné more.
FOTO : Všetky práva vyhradené.

























Obľúbené príspevky