FOOD : Zdravé a chutné raňajky do 20 minút

Z každej strany všetci hovoria o tom, ako sú raňajky dôležité.....ale už nie vždy hovoria o tom, prečo sú dôležité. 
Nedávno som mala 2-mesačnú kúru na prečistenie organizmu od mojej kožnej lekárky, kde bol veľký dôraz na zdravú stravu, čerstvú stravu, stravu nezaťažujúcu trávenie.....
Tak som sa dostala k raňajkám, kde som mala len vločky zaliate horúcou vodou a hotovo.....hm....to znie hrozne a ešte horšie mi to chutilo....ani po mesiaci som veľmi s týmto jedlom neskamarátila a chcela som to čím skôr zahodiť a normálne sa najesť :)
Mám kamarátku Martinu, ktorá vločky zaliate horúcou vodou má na raňajky pravidelne. Chutí jej to, je s tým spokojná. Preto jej podľa mňa patrí fráza : Klobúk dole, dievča!
Ku koncu kúry mi začal výrazne klesať cukor, takže sa mi krútila hlava, bolo mi zle od žalúdka, bola som bledá.....(pre tých, čo vedia aká som bledá, tak áno ešte viac som zbledla)....jednoducho telu chýbal cukor na bežné fungovanie. 
Do vločiek zaliatych horúcou vodou som tak začala pridávať čerstvo nakrájané jablko! Mňááám! Chuť! To ste mali vidieť tú radosť v očiach :D môj drahý sa smial, že koľko málo stačí niekedy k priam obrovskej detskej radosti.

A tak sa začali moje vločky zaliate horúcou vodou upravovať a začala som sa na raňajky tešiť :) Postupne som skúšala hrušky, marhule.... Mňám!

Cukor to však nechcel vzdať a aj tak niekedy vedel klesnúť, preto som vyskúšala sušené ovocie. To však bolo na mňa až príliš cukru a koža zareagovala skrz akné a výsev. 

Nevedela som, čo s tým, preto som priebežne vyvolávala svojej tete Ajke a štandardná otázka :  ,,Je mi zle, čo mám jesť? " Raz dostala najlepšiu odpoveď na svete : ,,Daj si do vločiek čokoládu alebo med!" Jedna z najkrajších viet, akú som kedy počula. Teraz sa na tom veľmi smejem. A do vločiek sa dostala aj čokoláda :)

Ak mám nízky cukor, dám si sladšiu čokoládu či med. Ak to chcem len pre radosť, vyberám si čokoládu od 70% a vyššie.

Výsledok je, že vločky zaliate horúcou vodou v spojení s horkou čokoládou, s čerstvým ovocím a orieškami sú úžasné raňajky, na ktoré sa vždy teším a je to už môj rituál.

Moje výsledky


Sama na sebe vidím, že telo reaguje pozitívne - trávenie je rýchlejšie, nebýva mi ťažko na žalúdku....a samozrejme váha ide po troške smerom dole. Energie mám dosť a nie som taká unavená. Za mňa určite odporúčam vyskúšať takúto variantu.

Pomôže aj ľadnička


Ak nemáte čas ráno na krájanie, tak si to pripravte deň vopred. Všetko si nachystajte do misiek samostatne - do jednej vločky, do druhej ovocie. Jablká dajte vždy do samostatnej krabičky a nespájajte ho s ostatnými, všetko rýchlejšie dozrieva a môže sa stať, že ráno to akurát vyhodíte.

Nachystané ovocie si vezmete z ľadničky, vezmete vločky a horúcou to vodou to zalejte kdekoľvek :) 

A treba aj piť


K vločkám si dáva najčastejšie zelený čaj. Zvykla som si naň počas kúry a pijem ho priebežne pri jedení vločiek. Nie pred, ani po, ale počas raňajok a malé dúšky.

Pre zmenu využívam všetky možné druhy mlieka, ktoré nájdem (keďže sa aktuálne vyhýbam kravskému mlieku, pretože ma z neho bolí žalúdok, tak hľadám hlavne medzi rastlinnými, ktoré mi zachutí a skúšam s príchuťami aj bez. 

Čo konkrétne používam ja


Vločky - Vyskúšala som veľa druhov vločiek a chcela som také, ktoré trochu zmäknú, ale nerozpadnú sa a trochu budu chrumkať. Najviac sa mi osvedčili tieto od značky Countrylife.

Čokoládu - najčastejšie vyberám značku Lindt, ale skúšam aj iné. A ak sladkú čokoládu, tak obyčajnú mliečnu Milku, ktorá má stále klasické dobré zloženie (samozrejme, treba čítať, aby aj to nezmenili).

Ovocie - najlepšie je to, ktoré rastie v danú sezónu, ale vždy si viete dať jablko, hrušku, či nektarinku. 

Mix - mixujem to kadejako, ale k sladkému ovociu sa viac hodí horká čokoláda a naopak ku kyslému sa viac hodí sladšia čokoláda.

Oriešky a semienka - najčastejšie kešu alebo sezamové semienka. Hodím tam, čo je práve doma :)


A drahému už tiež začínam chystať tieto dobroty do práce, aby mal dobré raňajky, pretože sa sťažuje, že je mu ťažko z tých kupovaných, že mu zle trávi....tak za pár mesiacov sa bude cítiť fit aj on :) Pridáte sa aj vy k môjmu drahému a vyskúšate zdravé a chutné raňajky?


 Dobrú chuť :)










Obľúbené príspevky