FOOD : Losos a špenát do 20 minút

Losos je moja obľúbená ryba pre jej jednoduchú prípravu :) Toto je úplne jednoduchý a základný recept, od ktorého sa potom odrážam a skúšam ďalšie a ďalšie variácie.

LOSOS

Z lososa sa vypeká tuk
a bielkovina. Preto ho pečieme krátko.
Lososa dáme na plech, trocha pokropíme olivovým olejom a osolíme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C  , a to 20 minút.  (Ak máte lososa v mrazáku, netreba sa báť, dajte ho rovnako do trúby s tým, že najprv sa teplom rozmrazí, a potom sa bude piecť. Ak sa však dá, vyberte si lososa skôr tak, aby bol rozmrazený.)

ŠPENÁT

Dáme trochu oleja do vysokej panvice. (Olej si vyberte taký, ktorý je vhodný na praženie - napr. slnečnicový.) Nakrájame cibuľku a necháme ju spražiť na oleji.
Kým sa cibuľka pomaly spraží, umyjeme 500g špenátu a necháme odkvapkať. Ak máte doma trochu čínskej kapusty, pridajte pár umytých a nakrájaných listov. A na tenké plátky nakrájame aj niekoľko strúčikov cesnaku. (Množstvo cesnaku závisí od toho, ako máte cesnak radi :) mne ho stačí trošičku, preto som dala len 3 menšie strúčky.)

Keď je cibuľka opražená do hneda alebo ako to máte radi, tak znížte oheň! Pozor! Nedávajte vodu do horúceho oleja! Olej bude prskať všade.....ozaj všade! Alebo môžete na chvíľu dať panvicu bokom. Pridajte cesnak a premiešajte. Miešaním sa aj olej trochu ochladí a môžete pridať špenát a aj čínsku kapustu, ak ste si ju nakrájali. Všetko dáme znova na oheň alebo zvýšime oheň. Miešame pomaly, kým sa nám špenát nezmenší na svoju miniverziu :)

Po 20 minútach máte všetko hotové a stačí servírovať :) 

Ak ste robili zmrazeného lososa, alebo je váš losos hrubší ako ten môj, čas pečenia bude dlhší, s tým treba rátať.

ALTERNATÍVA

Ako vidíte, tento recept je úplne jednoduchý a zvládne ho každý :) Pre zmenu môžete dať na lososa korenie na rybu, poliať šťavou z citróna, počas pečenie polievať pomarančovou šťavou, skúšať rôzne korenia.....a tak ďalej :) 
Aj špenát môžete doplniť ďalšou zele
ninou (napríklad do hotového už len vložiť paradajky), pridajte syr alebo namiesto oleja môžete pražiť cibuľku na stopenej slaninke, hotový špenát prelejte ľanovým olejom, s cesnakom pridajte aj sezamové semienka, pridajte vajce a urobte to v štýle praženice alebo uvarte vajce na tvrdo a iba ho nakrájajte do šalátu......a tak ďalej :)





Aj na druhý deň mi z tohoto receptu trochu ostalo, ale nebolo to poriadne ani na jednu porciu, tak som pridala ryžové gnocchi. Mala som na ne v ten deň chuť :) Lososa som potrhala na menšie kúsky a pomaly ohrievala na vysokej panvici. Keď bol losos teplý, pridala som špenát a spolu to ešte chvíľu ohrievala. Nakoniec som len pridala uvarené gnocchi, premiešala a hotovo :)




Budem sa veľmi tešiť, ak mi napíšete svoju variantu receptu do komentára, prípadne pridajte aj fotku. 

Prajem krásny deň a dobrú chuť :)


Obľúbené príspevky