FOOD : Losos a čínske ochutenie

Na večeru mi zostal pár centimetrový kúsok lososa.....hm.... síce štíhla byť chcem, ale až tak? :D Trošku málo a hlavne, keď chcel aj drahý niečo dobré pod zub.

Lososa som robila deň predtým v rúre, kde som ho len pokvapkala olivovým olejom, trochu osolila a nechala piecť. Ale kúsok z neho zostal aj na druhý deň....

Najprv som vzala hrniec a dala doň ohrievať vodu na ryžové cestoviny, ktoré vidíte na obrázku a robím ich vždy podľa návodu. 
Vzala som wok a dala asi 3-4 kávové lyžičky slnečnicového oleja. Olej sa pomaličky zohrieval na mini plameni. Zatiaľ som si nakrájala 1 veľkú cibuľu nadrobno. Keď bol olej horúci, hodila som tam cibuľu a nechala pražiť do hneda.

Mne chutí v jedle cibuľa upražená až do hneda, ale ak Vám stačí do sklovita či inak, urobte si to podľa seba :)

Kým cibuľka zhnedla..... nakrájala som zvyšok lososa na asi 1 cm veľké kocky. Nakrájala som aj 8 lístkov z umytej čínskej kapusty. (Vodu z kapusty buď usušte pred vložením do woku, alebo to urobte ako ja). A otvorila plechovku s kukuricou a nechala stiecť hore dnom v drese.

Keď bola cibuľa hnedá, stiahla som oheň na minimum. Pridala som najprv lososa a dobre premiešala, aby sa losos zohrial a nebol studený vnútri. Keď som to miešala, olej sa schladil. Pridala som kukuricu a znova zamiešala. Olej sa ešte viac ochladil. Teraz som pridala čínsku kapustu, ktorá obsahovala vodu. (Keďže bol olej chladný, neurobil výbuch ani fontánu olej po kuchyni.....a ak typujete, že som taký výbuch už zažila.....tak áno, pár dní pred týmto varením :D a určite nikdy nedávajte vodu do horúceho oleja, ozaj to robí neskutočný tresk a treba veľa veľa veľmi veľa čistiť).
 
Všetko premiešame a zvýšime plameň na taký stredný. 

Teraz ta postupne pridáme ryžový ocot, sójovú omáčku a korenie na zeleninu (všetko je na fotkách). Ja už to dávam na cca , ale začínala som s tým, že najprv jednu polievkovú lyžicu a postupne som pridala druhú či tretiu. Už ako mne to chutilo. (Ocot to okyslí, sójovka tak osolí a korenie to dobre podčiarkne a nemusela som vymýšľať kombinácie korenín.)

Keď je to celé hotové, uvidíte, že čínska kapusta sa akoby strácala. Všetko zmiešajte vo woku alebo ako ja - najprv som dala na tanier cestovinu a na vrch túto Losos zmes :)

Dala som to ochutnať drahému s tým, že asi nebude nadšený, ale že to zje, lebo bude hladný.... Ale! Drahému to tak chutilo, že povedal, že si to mám okamžite zapísať, nafotiť, čokoľvek.....lebo jemu to veľmi chutí a určite si to bude chcieť znova dať.

Tak a ja som si to zapísala kam inam, ako na svoj blog :)


POTREBUJEME

wok
kúsok lososa
1ks veľká cibuľa
3 čajové lyžičky oleja ( dala som teraz slnečnicový)
6-8 listov z umytej čínskej kapusty
kukurica
ryžový ocot
sójová omáčka
korenie na zeleninu
ryžové rezance





Vyskúšajte urobiť a dajte vedieť, akú alternatívu ste si doma urobili vy :) Ďakujem za prečítanie a prajem dobrú chuť :)


Obľúbené príspevky