Karibik - výlet SAFARI V.I.P.

Na tejto dovolenke sme boli na dvoch výletoch - Saona sensation a Safari VIP, tento článok bude o tom druhom.
Vila diktátora
Foto - všetky práva vyhradené
Vyrážali sme ráno. Vzalo nás auto, ktoré vyzeralo akoby ste na nákladiak privarili zopár sedadiel. Takže prefúkalo nás riadne :) Určite si zoberte aj sveter, či mikinu a prípadne aj šatku okolo krku. Z rána je na tomto aute ozaj veľmi chladno.
1. ZASTÁVKA
Keď sme už boli všetci, vybrali sme sa k prvej zastávke výletu - ŠKOLA! prišlo mi to celkom vtipné, keďže na Slovensku študujeme pomaly do tridsiatich rokov a človek je rád, že školu skončil. No a prvé, čo Vám ukážu tak ďaleko od domova, je zasa škola! :) V Karibiku majú štátne školy a súkromné. Štátne majú budovu natretú na žlto, súkromné na modro. Do školy chodia deti od pondelka do piatku. Doobeda chodí jedna skupina detí a poobede druhá. Deti nosia uniformu. Ak rodičia chcú, aby ich dieťa vedelo aj cudzie jazyky, musia ho dať do súkromnej školy. Tá je však pre väčšinu bežných ľudí príliš drahá.
MARIA´S HOUSE
Foto - všetky práva vyhradené
Ďalej po ceste sme prechádzali rezerváciou, kde je trestným činom, ak zotnete palmu! Za chvíľu sme videli na pravej strane, kdesi vzadu v kopcoch, obrovskú haciendu. Sprievodca nám vravel, že je to hacienda niekdajšieho diktátora. Bol veľmi krutý. Nakoniec ho ľudia prepadli v jeho dome a zavraždili. Preto je dnes táto vila symbolom, že už nikdy nedovolia, aby sa diktatúra vrátila. Odvtedy majú demokraciu a voľby prezidenta. Niekoľko volebných bilbordov som videla, pretože v tomto roku majú prezidentské voľby.
Mariina dcéra sa nechcela foti :)
Ma na sebe tradičný odev.
Foto - všetky práva vyhradené.
2. ZASTÁVKA
Ďalšou zastávkou je MARIA´S HOUSE - tradičný dom pre túto oblasť. Je postavený z dreva a na strechu použili vlnitý plech. Je veľmi farebne vymaľovaný. Dnu je spálňa, kuchyňa a typ spoločenskej miestnosti. Tento dom je postavený v strede veľkej plantáže, kde im rastie na čo si spomeniete. Sprievodca nám postupne ukazoval rôzne stromy, kríky, steblá, byliny. Neviem, či sa dá povedať, že niečo pestujú, nakoľko aj miestny vraveli, že čo zasadia, všetko im vyrastie! Pre časté zrážky nepotrebujú polievať. Pre príjemné teplé a vlhké počasie sa tu všetkému dobre darí aj bez veľkej námahy. Tak poďme postupne.
Káva pražiaca sa na ohni.
Foto - všetky práva vyhradené.
Kakao je schované v bielom. slizkom, sladkom obale. Takéto
bôby sú uložené vo plode.
Foto - všetky práva vyhradené.
1. Káva - Ukázali sme si, ako vyzerá strom kávy a ako rastú jednotlivé zrnká. Zrnká zbierajú a dávajú sušiť na slniečko. Keď je dosť vysušená, štandardne ju pražia zhruba hodinu. Potom ju buď namelú, alebo nechajú čisté zrná. A káva z Karibiku je hotová! Kávu nám dali ochutnať a celkovo káva v Karibiku bola veľmi jemná, chutná, sladkastá. Káva tu každému chutila prirodzene, aj keď kávu bežne nepije :)
2. Kakao - plody kakaa rastú naozaj ledabolo - na kmeni, na konári, hocikde na strome :) najobľúbenejšia kombinácia miestnych je kakao, hnedý cukor a štipka škorice. Tak táto ochutnávka mňam mňam mňam! Kto tiež zbožňuje za zimného večera dať si horúce kakao? Alebo nedeľné raňajky kakao a vianočka? Už som počula aj o vylepšenom kakae s rumom (to som ešte neskúšala). Jednoducho super. Škoda, že mi nedali celú termosku :D
3. vanilka - vedeli ste, že je to celkom veľká rastlina?! V obchode je často tekutá vanilka a je buď priezračná, alebo hnedá. Viete aký je medzi nimi rozdiel? Tmavá je zmiešaná s melasou :) Priezračná vanilka je dobrá napr. na zápchu (1 malá lyžica), 
Plod kakaa rastúci na strome.
Foto - všetky práva vyhradené.
4. ananás - rastie v strede akoby ružice kaktusu a je náročnejší na pestovanie. Po 2 rokoch od zasadenia rastie prvý ananás. Potom každý rok rodí 1krát.. Po niekoľkých rokoch dajú ananásovník preč a na jeho miesto príde nový.
Ananasovník
Foto - všetky práva vyhradené
5. mango, papája (čerstvá a dozretá papája je dočervena a chutí ako naše domáce, sladučké jahody. Mňam!), water apple (chutí ako naša reďkovka) - každopádne poviem Vám, že dozreté plody na slniečku sú úžasné a ani zďaleka na nich nemajú tie, čo sa predávajú u nás v obchodoch. 
6. passion fruit - bolo to zvonka zelené, vnútri boli malé jadierka akoby v slize (ako žabačince, s ktorými sa deti ohadzujú pri vode) a chutilo to ako . . . niečo ako guave. Ale samozrejme pre Vás som to našla : Passion Fruit
A ešte jedna vec : náš sprievodca nás upozornil, že ho muži veľmi jesť nemajú. Prečo? Povedzme z palca hore sa stane palec dole B)
Malý kakaovník
Foto - všetky práva vyhradené
7. neďaleko bola aj banánová plantáž a rástlo tam toľko banánovníkom, čo len oko dovidelo :) u nás poznáme napr. banány CHIKITA BANANA (čítaj čikita) - čo je druh banánu v preklade malý banán.
8. Ďalej rastlinky a korenia : vegeta, aloe vera, citrónová tráva, oregano, a pod.
Húsenica. Napíšte, ak viete, ako sa toto volá :)
Foto - všetky práva vyhradené
9. Mama Juana (čítaj mama huana)- skoro by som zabudla na miestny alkohol - rum, červené víno a nejaké byliny. Chuť to má sladkastú, taký likér, ale určite jedne či dva, nie viac! Ak si chcete vziať tento alkohol domov, POZOR! Ak prevážate fľašu iba s bylinami bez alkoholu, môže Vám byť zhabaná a vy budete podozrivý z pašovania drog! Preto si fľašu, kde sú aj byliny.
10. škorica - škoricové lusky je možné použiť aj viackrát, osušiť a vrátiť späť do nádoby.
Na tomto ostrove si vypestujú ozaj takmer všetko :)
Kostol - predná strana
Foto - všetky práva vyhradené.
Kostol - vnútro
Foto - všetky práva vyhradené.
Pomaly sme nasadli do auta. Sprievodca nám ukázal rôzne reklamné predmety - tašky, čiapky, šiltovky, a pod. Každá stála 15 dolárov a mohli ste dať aj viac. Z predaných vecí sa kupovali deťom veci do školy - uniformy, zošity, kriedy, a pod.
3. ZASTÁVKA
Na našej ceste sme sa dostali do mesta, kde sme mali navštíviť kostol. Chodia sem ľudia zo širokého okolia, aby sa pomodlili. Kostol bol rimokatolicky. Keďže bola sobota, pred kostolom bola neskutočná rada a vnútri sa to pomaly točilo. Jedna omša za druhou. Komu sa nechcelo čakať v rade na omšu, urobil si zatiaľ piknik v parku, ktorý bol okolo celého kostola. Celé rodiny na deke si pochutnávali na jedle.
Kostol - zadná strana
Foto - všetky práva vyhradené.
4.ZASTÁVKA
Tancuje sa na lodi na rieke Chavon.
Foto - všetky práva vyhradené.
Vydali sme sa ďalej v našej ceste za dobrodružstvom. Dostali sme sa až k rieke Chavon (čítaj šavon). Tu sme si dali krátku plavbu s obedom, trvala asi hodinku. Počas nej nám miestne dievčatá rozdali alko aj nealko pitie a homáre. Tieto boli famózne! Robila to taká malá pani, teda . . . možno aj malý pán. Niekedy to človek prosto nevie. Keď sme dojedali homáre, začala sa ukážka merenge a vzali sa do tanca páni :D to bola zábava! potom páni svoje dámy :D a tancovalo saaaaa :D príjemná atmosféra 
Rieka Chavon
Foto - všetky práva vyhradené
Pri stole sme sedeli s amíkmi, teda .  . . prvý pár mal korene v Poľsku a druhý pár, manželka má babku Slovenku (pani poznala aj halušky, pirohy :) a manžel má otca z Poľska :). 
Keď sme vystúpili, na brehu bolo zopár predajcov. Mali náhrdelníky, náramky po 10 dolárov. Rôzne kamienky v drôtiku. POZOR! Predajcovia často tvrdia, že ide o kameň, ale je to plast! Ak si chce byť istý, zoberte prvý kamienok, čo máte poruke a zaklopte ním na údajný kamienok. Zvuk Vám už napovie.
5. ZASTÁVKA 
Sušené tabakové listy (vytiahla som to z videa)
Foto - všetky práva vyhradené
Kúsok cukrovej trstiny.
Foto - všetky práva vyhradené.
Zábava na lodi sa skončila a šlo sa ďalej. Čakala na nás farma cukrovej trstiny a cigarová dielňa. Najprv nám sprievodca vysvetľoval, ako na ťažké práce využívaju Haiťanov. Dominikánci ich robiť nechcú. (Dominikánci - občan Dominikánska republika, Hajťan - občan
Haiti). Haiťannia pracujú zvyčajne ilegálne, preto poslednú dobu štát kontroluje rôzne miesta a keď nájdu ilegálne pracujúceho Haiťana, deportujú ho späť na Haiti. Haiti má aj svoju výhodu. Ľudia tu hovoria rôznymi africkými dialektmi, ale aj francúzsky. Ak sa Haiťan zamestná v hotely ako prekladateľ francúzskeho jazyka, vie si veľmi pekne zarobiť. 
Koláž z výroby cigariet
Foto - všetky práva vyhradené.

Potom prišiel pán s mačetou a zobral jeden ten trs cukrovej trstiny. Osekal zelený vrch (ako keď orezávate šupku z jablka, akurát rýchlo a silno s mačetou). Vnútro rozdelil na 4 časti pozdlžne a každému dal jednu časť. Kúsok bol ako hranol, asi 7 cm dlhý a cca 2 cm široký a 2 cm hrubý. Začali sme to všetci hrýzť a sať z toho šťavu. Hm! Akoby ste cucali cukor, ale lepšie! Bola to ako cucať mäkké, šťavnaté drievko. Drievko sme jesť nemali, aby sme potom nepotrebovali behať na WC :D
Z trstiny vyrábajú okrem cukru aj toaletný papier! Tiež ju aj posielajú do rôznych ďalších továrni (napr. na ovocie), kde ňou sladia svoj produkty,
Výsledná cigara pred a po, lisovaní.
Foto - všetky práva vyhradené.
Zo stredu tabakového listu sa vytiahne tenké steblo, to je nikotín.
Ten sa potom suší a predáva do cigariet.
Približne 70% nikotín.
Foto - všetky práva vyhradené.
A bol tu tabak! Videli sme celú výrobu cigary! Ukázali nám aj cigary, ktoré predávajú podvodníci - obal z tabakového listu, vnútri bananové listy, noviny a kartón! Keby ste si to dali celé, mohli by ste sa aj otráviť! Otravu môže spôsobiť atrament v novinách, resp. otrava by mohla byť rôzna podľa toho, aké noviny tam strčia. Samozrejme chuť je hnusná. Čestvá cigara tiež nie je dobrá. Potrebuje čas, aby sa v nej všetko usadilo, odstálo a až potom je možné si ju vychutnať :) 
A teraz k tej výrobe cigary : vezmete jeden list tabaku (dobre vysušený) a dáte si ho na drevenú podložku. Vyberiete si náplň cigary (tabakové listy, ktoré je možné zmiešať s čokoládou, ovocím a vytvoriť rôzne príchute). Cigara sa zatočí a vznikne prvotná cigara. Tá sa ešte zatlačí v lise. Jeden koniec sa odreže a druhý sa okoby zatočí (to koniec, ktorý potom odštiknete a zapálite cigaru). Mali ti aj malé cigary, ktoré volajú cigarello. Cena za 1ks cigary bola od 5 dolárov, až po 80 dolárov a ďalej som to ani nepozerala, aby ma netrafil šľak hneď na mieste :D Cigarello bolo tiež v rôznych príchutiach a dal sa kúpiť balíček s 10 kusmi, ktorý stál 10 dolárov. Všetky cigary vyrábajú ručne a používajú manuálne stroje. Výpadok elektriny, alebo plynu? To majú absolútne v . .  . . veď to viete :D 
Neďaleko bol ešte domček, kde mali rôzne varianty papagájov. Boli ručne vyrezávaný z dreva a ručne maľovaný. Veľmi pekné. Ak by ste ho chceli je to od 5 dolárov za malého papagája na prívesku na kľúče až po asi meter vysokého cez 100 dolárov.

Je ťažké všetko Vám opísať - pohoda, krásny deň, nové veci, nové vône, všetky pocity a všetko, čo som videla. Dúfam, že takto aspoň trochu nahliadnete do môjho nadšenia z tohoto výletu.
Určite ho odporúčam!

Cena výletu : 135 dolárov na osobu

Ďalšie informácie od sprievodcu :
Obyčajný chudobný domček kúpite za 200 dolárov.
Vila na pláži môže stáť aj 200.000 dolárov.
Plat majú asi taký ako Slováci, okolo 400-450 eur.
Náklady na život  tvoria akurát elektrina, u niektorých voda.
Autá majú značku iba vzadu a všetky okná môžu mať potiahnuté čiernou fóliou.
Daň je 18%.











Obľúbené príspevky