TRAVEL : Zanzibar a celá dovolenka 3/24

A naša dovolenka v Zanzibare... Postupne v jednotlivých častiach opíšem rôzne veci, z ktorých si urobíte obraz aj úplne sami... Tak pozorne čítajte, začíname...

CESTA

V piatok 15.03.2024 ráno sme vyrážali z domu niečo po 8smej hodine ráno a od nášho skoro Trenčína sme šli autom na letisko do Viedne. Následne odlet do Istambulu, potom prestup na ďalšie lietadlo na Zanzibar... Prekvapila nás ešte jedna zastávka na letisku Kilimandžáro, kde zrazu všetko zhaslo a ocitli sme sa v úplnej tme... Tu sa stojí asi hodinu, kým niektorí vystúpia, iní nastúpia a ešte sa tu aj upratuje... Dorazili sme až o 8smej ráno miestneho času úplne vyčerpaní... Určite odporúčam cestu medzi Istambulom a Zanzibarom prespať, inak budete ako mátoha, presne ako sme boli my všetci.
Cesta späť bola s tým orzdielom, že na Kilimandžáro sme už nešli, ale v Istambule sme mali 5 hodín čakanie na let do Viedne. 
Je to dlhá cesta a určite náročná. Z vlastnej skúsenosti veľmi odporúčam mať pri sebe hlavne lieky pre dieťa - určite proti teplote a aj ďalšie v príručnej batožine. Ak Vám dieťa vychytá teploty, tak ako nám, letušky majú iba chladené uteráky, ktoré ale tiež pomôžu pri vysokej teplote. Bolo ale dobré, že lieky sme mali pri sebe.

POČASIE

To je absolútne nevyspytateľné a nevie si ho vôbec naplánovať... Dva týždne pred nami mali samé 50tky a nedalo sa tam žiť... My sme mali okrem dvoch dní stále nejaký riadny leják a niekedy pršalo aj skoro celý deň... Teplo však je aj počas dažďa a môžete spokojne sedieť v bare pod strechou.

Radšej si pozrite videá a uvidíte, že ak svieti slniečko, tak je to, ako mi dnes vravel môj kamarát, no ... je to ako z rozprávky.



PLEŤ

Moja kvalita pleti sa tam veľmi zhoršila... Skrz umývanie v pre nás nepitnej vode, skrz pitie iba balenej dovážanej vody, aj samozrejme rôzna strava...
Napriek všetkej starostlivosti som aj trochu podcenila ako vedia slnečné lúče preniknúť aj cez mraky...
Takže, ak máte sklon k pigmentovým škvrnám, nenechajte sa oklamať mrakmi, ani tieňom a schovávajte si tvár, čo to ide... 
Taktiež, ak reagujete na rôzne potraviny ako ja, tak aj pri prezeraní zloženia sa Vám to prejaví... Keďže už týždeň pred dovolenkou som mala problém s reakciou na potraviny, tak som mala nastavenú šetriacu diétu a antihistaminiká, ktoré som následne mala aj cez celú dovolenku a ešte aj týždeň po návrate. Tak sa reakcia na potaviny ukázala len v miernejšej forme... A samozrejme som mala aj probiotiká na každý deň. 
Pleti do veľmi dá zabrať, dokonca ku koncu dovolenky a po návrate bola pleť rozcitlivená a už ma trochu štípala aj kozmetika, ktorú mám nastavenú od lekárky... Ale po asi 3 týždňoch je pleť takmer v normále.
Na tvár a krk si určite pripravte SPF50 a ani nerozmýšľajte nad menším číslom!

Taktiež make-up v zmysle krycí krém si určite vezmete zbytočne. Samozrejme, ak chcete bojovať s vlhkom a líčením, je to na Vás... Sem-tam sa kdesi objavila žena s líčením, ale tak jeden či dva večeri a už to prešlo aj tie. Stačí Vám špirála, ani nemusí byť vodeodolná. Mne držala aj klasická čierna. Úprimne, vodeodolnú si ani neberte... Vaše riasy už budú zaťažené morom, slnkom a nepotrebujú byť ešte vysušované aj špirálou. A nejaký rúž, ktorý viete použiť aj ako lícenku. To úplne stačí. 


Taktiež sme sa všetci zošúpali. Napriek tomu, že sme ani nejak neboli opálení... Drahý sa nešúpe, ale teraz zrazu sedíme a pozerám, že má suché ruky a aj nohy... Keď som mu prešla po pokožke, bolo to ako u mňa... Suchá koža, ktorá sa až šúpala... Ale nie tak, ako keď sa spálite, kde sa človek šúpe ako had... Ale neskutočne suchá koža, kde malé akoby šupinky z Vás postupne padajú a keď sa poškriabete, že vás čosi svrbí, až sa z tej kože až prášili tie šupinky... Seba som natierala neustále SPF50 a večer som mala poopaľovacie hydratačné mlieko. Drahý to mlieko nemal a obaja sme dopadli rovnako. Rátajte, že asi 3 týždne, kým sa pokožka dá do normálu a zatiaľ treba určite riadne každý večer celé telo dobre nakrémovať.

BALENIE

Čo sa týka balenia iba do príručnej batožiny, tak nakoniec by som bola prijala aspoň ešte jedny šaty na večeru a ešte jedny šaty na pláž... A čo mi najviac vadilo, to boli tie nádhradné náplne pre opaľovací krém... To sa ani nedá vyčistiť, čo sa ten plast tak zamastí, že až... Ani horúca jarová voda, či odmáčanie nepomáha... Avšak klasické obaly majú 200 ml, a teda nie je možné ich vziať do lietadla a na dovolenke po použití jednoducho obal vyhodiť...
Ostatné, tak ako sem to zbalili a ako som Vám už o tom písala v článku TU, bolo všetko v poriadku :)

HOTEL

V rámci hotela nájdete všetko potrebné. Všetko je otvorené a vzdušné... Služby, čistota, strava... Na začiatku to vyzerá ako malý hotelík a pozeráte, kde ten komplex je... recepcia s jedným poschodím a malým barom... A keď Vás vedú k izbe otvorí sa pred Vami hotelový poschodový komplex a vyzostíte, že ste vlastne na 5. poschodí! A my sme porkačovali ďalej, k našim izbám, ktoré boli úplne v poslednom, dolnom rade s výhľadom do záhrady...

Jedlo skúšajte v každej reštaurácii, ale najlepšie ho majú v hlavnej reštaurácii s výhľadom na more. Raňajky ponúkajú ako sladké, tak aj slané varianty, dokonca aj ovsenú kašu či rastlinné mlieka (čo som nenašla bolo bezlepkové pečivo, ale hotel uvádza informáciu, že vie zabezpečiť aj takúto stravu). Na obed si tu dáte úžasný vývar, určite aj keď polievky nemusíte, príďte si dať kurací či zeleninový vývar s tým, čo V8m hrdlo ráči... Vyberiete si z kukurice, kapusty, homára, krabích tyčiniek, kuracieho mäsa, mrkvy, kraba... Bývali aj chobotnice... A ryba v cestíčku... Večera bola vždy trochu odlišná, aloe morské potvroky ste si našli vždy. Čo je však kalsická katastrofa v Afrike je baranie mäso, to si nedávajte, lebo to smrdí a ešte horšie chutí (ak ste skúsili barana v Egypte a bol hrozný, tak tu je to isté). Zo sladkostí sú tu čokoládové fontány, rôzne koláče a pudingy, či aj klasické churros (to mám veľmi rada odkedy som navštívila Malorku). Reštaurácia pri pláži ponúka veľmi malý výber, ale na rýchly koláčik so zmrzlinkou sa tu miesto vždy nájde. 

Izbu sme mali veľkú a priestrannú, čo je možné vidieť aj z fotiek. Pri vstupe do chodieb, v našich dolných izbách, boli akoby veľké retardéry... Netušili sme, na čo to je, až kým nezačalo riadne liať a význam bol v tom, že to nepistilo vodu k izbám.

Ak si chcete pozireť rôzny fotky a sotries, odporúčam pozrieť si môj album na facebook-u TU alebo výber zo stories na instagrame TU.

Drinky mám ozaj rada, ale tu aj mochito chutilo zakaždým inak... Celkovo mi tu chýbal kvalitný barman, aby som mala aj drink podľa nálady. Ale vybrať sa dalo aj z bežnej ponuky a v bare pri recepcii Karibu som mala požiadavku aj na drink Dawa, ktorý mi vyskúšali urobiť. Body za snahu určite majú :)

Čo Vám tu bude chýbať je kvalitné espresso. Majú neskutočne horkú kávu... Nezlepší to ani mlieko... Ani veľa mlieka... A zasa v bare pri bázene robili ľadovú kávu, ktorá tiež chutila zakaždým inak... Raz viac mliečna, raz silnejšia, raz sladšia... Pri bazéne majú je jedna pani, má veľmi kratučké vlasy a robí najlepšie tie drinky.  Ak nájdete dobrú kávu na tomto milom osrovčeku, tak mi určite napíšte.

Náš hotel nájdete TU - Riu Jambo, Zanzibar Nungwi.

PLÁŽ


Tá je nádherná... Zostaňte na nej ako dlho sa dá...  Medzi prílivom a odlivom sú obrovské rozdiely, do výšky aj 3 metre! Človek by neveril, ale keďže sme mali reštauráciu na koloch a pri odlive sme k nej šli pozerať kraby a voda bol apo kolená a pri prílive bola voda skoro pri podlahe... Na pláži je vidieť veľa krabíkov a pri prechádzkach po pláži môžete vidieť aj iné tvory, ktoré more vyvrhlo... Dokonca aj tú rybu, čo sa vie nafúknuť (jej kože mali miestny na skalách a sušili ich). 

Vo vode sa môže stať, že budete cítiť pŕhlenie... Netudím, od čoho to je, pretože nikdy nič nebolo vidieť... Či to bola medúzka, krabík, neviem... Ale aj keď ste vyšli z vody, tak niektoré miesta, keď ste si prešli s rukou, tak znova pŕhlili... Ošetriť a ani natierať to nijako netrebalo. Samo sa to umylo v sprche :)

POPLATKY

Pri vstupe do krajiny je potrbné rátať s vízami a aj s nimi spojenými poplatkami : 50 dolárov/eur na osobu (tu sa prerátava eur a doláre 1:1).
Taktiež je potrebné rátať s poplatkom v hotely tzv. miestna daň : tiež podobne ako víza.
A ak chcete mať izbu skôr, ako ju máte zapltenú oficiálne, trena rátať s ďalšími platbami.

Celkovo v rámci hotela bol iba jeden obchodík, ale ceny boli riadne vysoké... Pripomínalo to obchodík v Karibiku, kde jedna malá vec stála aj 5krát viac ako bežne u nás. Takže veľmi s nákupmi nerátajte... Sú tu aj miestne predajne a miestny predajcovia... Na pláži cheli za 4 magnetky 22 dolárov/eur... Nejak som to stiahla.

Odporúčali nám pozrieť si hlavné mesto ostrova a tam sú vraj nízke ceny, ale asi hodinu byť v aute, aby som si kúpila nejaký ten obraz, náramok, či iný suvenír, to sa mi nechelo.

ZÁVER

Toto miesto určite treba vidieť... Rovnako sadnúť si do baru na koloch a pozerať sa na druhú stranu, do tmy, kde vidíte obrysy Tanzánie a ako tam každú noc udierajú blesky od neba až po zem. Treba zažiť to silné slnko, rýchle búrky a vidieť aj iný život, ako ten náš európsky. 

Keďže je tu náboženstvo islamské, priprvate sa na slušnosť a dodržiavanie poriadku. Aj nám vraveli, že je ramadán, preto na verejnosti žiaden drink nie je vhodný, nemáme piť ani vodu pred meistnymi, nakoľko je to neuctivé, ak oni nemôžu, zahaliť sa podľa toho, kam ideme a čo som bola prekvapená, že je tu zákonom zakázané byť čokoľvek iné ako heterosexuál... 

Každá kultúra má svoje špecifiká. A každá má aj pozitíva, aj negatíva. Treba sa držať starej osvedčenej klasiky, kde sa hovorí, že ak niekam prichádzam a som hosť, najprv počúvam, spoznávam, pozerám a učím sa. 


Obľúbené príspevky