PARTY MIKULÁŠ 2022 : Skvelý 3. ročník a hra pre deti


 V tomto roku bola súťaž prvýkrát s básničkou... A to som si dala! Na začiatku si poviete, veď ábno, to vymyslím a je to... Ale pri realizácii je to už len to staré známe : A je to! 

Tento rok sme akosi pozývali viacerých a aj sa stalo, že všetci potvrdili, že prídu... Okrem problému, kde si sadnú... Nad čím som akosi kývla rukou s vetou, dobrých ľudí sa všade veľa zmestí... Tak som narátala 10 detí vo veku do 12 rokov...

Väčšie a príliš malé som dala preč, tak mi zostalo 7 detí... A presne toľko je písmen v slove Mikulaš. Heslo večera bolo na svete!

Hra spočívala v tom, že mi počas večera zazvonil telefón, čo mal samozrejme volať Mikuláš, ktorý mi povedal, že každý má schované niečo v dome a posiela mi k tomu nápovedu... Potom bude počúvať, či sme uhádli heslo. A ak uhádneme, tak nám donesie aj balíčky.

Miesta v dome som mala vymyslené pomerne rýchlo, ale už domyslieť k tomu báseň, ktorá ich navedie... No to som si dala... Skúste si prečítať najprv básničku, či by ste to aspoň trochu trafili :)

Nakoniec, ako to pri deťom býva, ešte jedna rodinka zostala doma chorá a tak pripravené básničky boli ďalej rozdelené aj pre dospelých :) Veď každý sme počas sviatkov nadšené dieťa tešiace sa zo svetielok.

Miesto číslo 1 : 

Som hnedý, opálený a to je krásna vec. Som však drevený na tanec. Som aj malý, ale vždy v strede, som tvrdý pri nezbede. Všetci ľudia len okolo mňa, aj keď ma nevidia, či je tu hmla? K nohám sa mi skloň a pozri sa k nebu, natiahni sa poň a opakuj abecedu.

Miesto číslo 2 : 

V malej izbe s radiátorom, hej tam, trochu vzdadu. Toľko ľudí pred zrkadlom, na ruky míňa vodu. Za skrinkou, za umývadlom, iba poklad čumí do rohu. Ľavú ruku ťahaj horom-dolom, už máš moju polohu.

Miesto číslo 3 : 

Kde si bol, tam si bol, prac sa, odkiaľ si prišiel. Najprv bránka, potom dvor, za vstup si bez bundy obišiel. Na tomto mieste, kde sa iba víta, sadni si do skrine, áno, ti kývam. Ruky daj vzad a dozadu spínaj, za sediacim vankúšom tíško spinkám.

Miesto číslo 4 : 

Choď za chladom a mrazom, tam, kde ľad sa začína. Tam šedá kráľovná, zbadáš ju razom, veľa elektriny míňa. Oproti nej budeš stáť, do pravej strany ťa to ťahá. Aha! Kuk! V tej tme budeš mať, poklad vysnený sláva!

Miesto číslo 5 : 

Kde sis tál, tu si stál, zelený v slávnostnom šate... Pod svetlami pod leskom, nájdeš poklad... Z tejto časti mi nezostala celá básnička, iba tieto dva úryvky.... 

Miesto číslo 7 : 

Sedia na tom aqko pávy či pávice, dobrí ľudia pomestia sa radi velice. Chcú rukou zostať na maškrta zo stola, chýba tam však operadlo. To je smola! Avšak zdola, kam sa nikto nedíva, tam sa jeden poklad skrýva. Kľakni si, čupni si a hlavu hore, máš to už! Hľadal si dobre.

Miesto číslo 6 : 

Volám sa Blacky Board, magnetický som domu lord. Moje meno do slovenčiny prelož teraz, vidíš, kde stojím zaraz. Písmenká, dinoši, štyri nohy mám, na svojom chrbte tajomstvo ukrývam. Hoď očkom odzadu a celého ma otoč, túto hru s heslom teraz roztoč.

Tam v tme sa celé kúzlo skrýva, zavolaj všetkých! Heslo ti chýba! Tak písmenko k písmenku daj, slovo zostav, zakričia ho deti do nebies, sladkosti sú tu. Bež!

A tu už je zoznam miest, kde ste to podľa básničky mali nájsť :

  • Miesto číslo 1 : STOLÍK V OBÝVAČKE (malý drevený stolík mal zo spodu prilepené písmenko)
  • Miesto číslo 2 : MALÁ KÚPELŇA (skrinka s umývadlom je v kúte, ale medzi skrinkou a kútom je priestor, kam sa dá dať ruka a tu si odlepili písmenko)
  • Miesto číslo 3 : PREDSIEŇ (skriňa v predsieni, kde si všetci vešali bundy pri príchode má aj miesto s vankúšom na sedenia, aby sa lepšie obuli topánky)
  • Miesto číslo 4 : ĽADNIČKA ( v kuchyni je medzi ľadničkou a stenou priestor na schodíky a to bolo aj miesto schovaného balíčka)
  • Miesto číslo 5 : POD VIANOČNÝM STROMČEKOM (písmenko bolo ukryté pod stromčekom v lesklej krabičke)
  • Miesto číslo 7 : LAVICA V JEDÁLNI (na lavici sa sedelo pri stole s jedlom, v jednálni, zo spodu bolo nalepené písmenko)
  • Miesto číslo 6 : MAGNETICKÁ TABUĽA PRI KRBE (boli tam obrázky s písmenkami a dinosaurami a na druhej strane bolo potrebné vyskladať výsledné heslo)
Koľko ste ich uhádli alebo aspoň trafili nejakú miestnosť či vec? 

Básnička pre číslo 6 bola najdlhšia, lebo obsahovala aj ďalšie informácie. Takže podľa básnička sme otočili magnetickú tabuľu, uložili tam písmenká za pomoci magnetiek a snažili sa zložiť slovo. Nakoniec na to prišli a heslo pre Mikuláša bolo na svete!
Tak sme šli do predsiene, otvorili dvere a deti silno kričali heslo : Mikuláš!
Asi si viete predstaviť ten krik... V tú chvíľu zostali všetci ticho, lebo v tom hluku ste si nepočuli ani vlastnú myšlienku, nie to sa ešte s niekym o čomsi rozprávať. Deti boli úplne zabrané do kriku a keď sa akosi nadychovali a vyšla chvíľka ticha... Vzadu na terasu nám zabúchal Mikuláš a nechal nám tam nádherné balíčky. 
Ako inak... Mikuláš bol veľmi rýchly a žiadne z detí ani ndospelých ho nestihli zazrieť... Kto vie, možno na niektorej oslave sa aj chvíľu zdrží a dá si náš vianočný drink :)


Deti boli z balíčkov nadšené, jedno cez druhe sa rozbaľovali a sledovali nádielku.

Pre balíčky platí, že každý, kto prichádza, tak dá do balíčka max 2 veci pre každé dieťa. Kto chce, vie aj napísať, čo im chce dať a tým si v skupine zabezpečíme, že prinesie každý niečo iné. U mňa sa stal zvyk dávať čokoládu a ponožky :)

Ak sa Vám hodí nejaká básnička na Vašu akciu, alebo sa inšpirujete a urobíte tiež nejakú parádnu hru pre deti či dospelých, dajte mi to dokmentu a podeľte sa či už o popis alebo aj o fotky. Budem sa na ne veľmi tešiť.

Prajem všetko len to sviatočné najlepšie a aby ste vždy mali zázračný celý rok.

Obľúbené príspevky