DETI : OVČIE KIAHNE u dospelého a u dieťaťa

 
 Ovčie kiahne... Už o nich počul asi každý a väčšina ich aj v detstve prekonala... Avšak, čo ak Vám poviem, že ja som ich chytila až od syna vo veku... No budem milá a poviem na seba 30+... Napíšem Vám vychytávky, ktoré som zistila od okolia, čo používali a čo pomohlo aj mne, ako aj moje pocity, kde uvidíte, že na dieťa určite nemá zmysel kričať a treba byť dieťaťu veľkou oporou.


Takýto je zoznam vecí (nie všetky sú na fotke), ktoré som mala :

  1. antihistaminiká (1tableta denna na 7 dní)
  2. fenistil kvapky
  3. tea tree olejček - rôzne značky majú rôzny vplyv a rôzne štípu, preto sa u mňa hodil iba na to prvé štádium, kým vznikali červené bodky. Tie viac olejové boli lepšie. 
  4. Alpa - klasická vec, asi každý ju má doma. Toto od určitého momentu, keď sa to pomaly kiahne presúvali z druhého štádia "zavodičkoviania" (tak to volám, lebo vtedy sa červený fľak akoby plnil vodou) do schnutia už aj štípala ( Aj u dieťaťa. ) Takže, ak Vám začne dieťa hovoriť, že to štípe, už to jednoducho nedávajte. Verte mu. (Kým som nemala Betadine, tak som striedala tea Tree a Alpu).
  5. Betadine - dať na tampón a prikladať - toto bola jedna z mojich TOP vecí! To určite musíte mať! Ja som mala pokrytú celú tvár a nevedela som si rpedstaviť, ako pôjdem do práce... Poradila mi kamoška, že jej kolegyne obe dcéry tohto mali veľa a používla Betadine a teraz nemajú ani jednu jazvu. Tak som tvár ošetrovala aj niekoľkokrát za deň a ozaj to veľmi pomohlo. Na tele som to až tak nenatierala Betadine a hojí sa to stále (takže hojenie výrazne pomalšie a už vidím aj zostávajúce jazvy). Zatiaľ, čo tvár sa zahojila veľmi pekne, aj keď nakoniec s asi dvoma malými jazvičkami. Takže Betadine - niekoľkokrát denne a všetko, to by som odporúčila za seba podľa svojich výsledkov.
  6. URIAGE (eau thermale) 1st Drying repairing spray - URIAGE BÉBÉ Vysušujúci regeneračný sprej s obsahom medi a zinku - toto tiež bola TOPka! Skvelé zloženie a dávala som si ho hlavne ráno na celé telo a tvár. Obsahoval aj panthenol, takže trochu aj pokožka dostala niečo iné, ako len vysušovanie.
  7. Hypermangán (ružový kúpeľ) - TOP - čím viac toho je, tým viac dní po sebe sa kúpte. Za mňa som sa kúpala niekde k večeru okolo 18tej, aby som si potom ráno mohla dať Uriage a počas dňa Betadine. Po kúpeli som nedávala nič, aby to pôsobilo celú noc. Výrazne urýchlil sušenie, a teda aj svrbenie.
  8. Bioderma - micelárna voda (zelená) - asi tretí deň, keď už som nevedela, čo dať na to svrbenie, tak som na vatový tampón dala micelárku a pomaly prikladala na tvár... Mne to na chvíľu zabralo a trochu to svrbenie zjemnilo... Či zaberie niečo čistiace aj u Vás, to určite nesľubujem. To si musíte vyskúšať. Tiež možno postačí aj tá značka, ktorú máte doma... Aj keď nie som zástancom micelárky, ale v tomto prípade pomohla... Aspoň na chvíľu :)
  9. Sérum od značky Biotherm s názvom Aqua Pure Super Concentrate - asi po týždni som už potrebovala dať niečo tvári, aby som nebola ako zosušená hrozienka. Využila som toto hydratačné sérum. Pokožka na tvári všetko šialene vypila... Takže pre dospelých môže aj sérum vhodným pomocníkom v ďalších dňoch. Značku a druh znova nechám na Vás, skôr smer hydratačný a ľahký, keďže pokožka už bude mať dostť práce.
  10. Fenistil gélik na podráždenú pokožku - tento tiež od určitého momentu mna štípal, ale dieťaťu vyhovoval celý čas... Treba skúšať, či to sedí alebo nie.
  11. Paralen - na teplotu... Moje namerané maximum po 20 minútach chladenia s uterákom som mala 38,7... V tomto odporúčajú lekári takéto paracetamolové liečivá. Ale už poznám aj výnimku, to však nechávam už na konkrétnom lekárovi, na konkrétnom prípade a možnostiach domácnosti.
  12. Poslenou skvelou vecou bol malý uterák, ktorý som namočila do ľadovej vody, vyžmýkala a taký studený prikladala... Na tú moju horúcu pokožku to bola úplná paráda. Horúca bola hlavne tvár a dekolt, potom čím menej výsevu na koži, tým normálnejšia teplota. 
A to je cela zoznam vecí, čo som mala... Je toho dosť, ale pri takejto veci skúšate, čo zaberie.

POCIT

    Pocitovo... Tak to je prosto psychiatria... Kim je to červené, je to ok... Potom sa to začne "zavodičkovávať" a začína psychiatria! Nedokážete spať, čo Vás všetko svrbí... V hlave máte iba túžb poškriabať sa... Hoci aj preletieť vez sklenené okno, len nech Vás čosi poškriabe... 
        Určite na dieťa nekričte, ani ja som sama seba už nevedela ustrážiť a zrazu mi len vraveli, že sa nemám škriabať... Už som bola unavená a zničená z toho šialeného pocitu svrbenia, že som si ani neuvedomila, že sa už škriabem... Ozaj sa to miestami ani nedá ovládať, aj keď je človek dospelý a vie, že to nemá robiť...

BABSKÁ RADA

        Babská rada a potvrdili mi to aj zdravotníci je, že zo začiatku je dobré dať na lyžičku kocku cukru a nejaký alkohol (napr. aj Alpu) a dať do úst. Vtedy to má z tela vytiahnuť celý výsev von.
        Pre dospelých ešte môže byť aj červené víno.

IMUNO-ALERGO

        Pýtala som sa aj sestričky na imuno-alergo. Potvrdila mi, že ak sú slabé kiahne (pár bodiek), potom tieto deti ako dospelí mávajú pásový opar. Čo sú akoby opakované kiahne, keďže tento vírus v tele zostáva už navždy. 
        Čo som nevedela je to, že pásový opar sa opakuje dookoła... Už to nie je iba raz a je to... 

V tomto prípade som aj rada, že som to mala také riadne... Ale na druhú stranu mi táto skúsenosť určite k šťastiu nechýbala... Aj moje uzliny na oboch stranách boli také veľké, akoby sa snažili ujsť... 

,,ZÁVEREČNÝ PREDHOVOR"

Ak to máte doma, tie deti (ja viem o prekonaných, ktoré rok - dva- či viac predtým boli aj očkované) mali ľahký priebeh a za seba potvrdzujem, že u dospelých je to psychiatria. Myslím, že stačí ak Vám poviem, že som toho mala plné vlasy, v ušiach, na viečkach, celá tvár, krk aj trup... No hrôza... 

Mne to začalo 4.mája 2023 vo štvrtok a ešte dnes sa to stále hojí... 

Nám ešte veľmi dávala lekárka na srdce, aby sme nechodili na žiadne slnko. To má zhoršovať liečbu a môžu sa viac objavovať jazvyčky. Takže sme dali najprv 10 dní iba doma a tak ďalších dní iba dnu so sebou.

Držím Vám palce, nech to prejdete s čo najmenšou ujmou a s čo najmenej jazvami nakoniec.

Osobne som nenašla články zamerané na kiahne u dospelých, všade sa zameriavajú na deti, keďže v detskom veku by sme to mali prekonať. Dúfam, že toto tým pár dospelým pomôže aspoň trochu a tiež aj rodičom, že to dieťa to má naozaj ťažké.

Ak mi viete odporučiť :
1. "kliniku" / spôsob ako sa dá zbaviť jazvičiek po kiahniach, 
2. ako je to s hojením kiahní po odpadnutí a slnením...
3. krém / gél / procedúru na hojenia pokiahňových stavov,
či iné vychytávky, budem veľmi vďačná :)

Ďakujem za prečítanie a Vaše skúsenosti mi môžete dať do komentára. 





Obľúbené príspevky