PARTY B-DAY 2023 : Pirátska hra pre deti... aj dospelých


 Ako na každú oslavu, aj tu som chcela pripraviť pre deti nejakú pirátsku hru s hľadaním pokladov... Aj mi bolo vysvstlené od môjho oslávenca, že každý pirát má mapu a skrytý poklad...

Pozrela som aj varianty na internete. Nechcela som kupovaťďalšie veci, hry, balíčky... Pozrela som, čo májm ešte doma a čo môžem všetko využiť. 

Našla som krabičky, plastové vajíčka hlavne z kinderiek (cez 60ks rôznych veľkostí, farieb, značiek), veľkú nádobu z proteínu, nápad na skrýše, valčeky z toaletných... Akurát som predsa len nakoniec objednala pirátske klobúky. 

Moja pirátska hra sa skladala z kombinácie viacerých hier... Veď uvidíte.

Keď už boli všetky deti príotmné na oslave, tak som ich zavolala, aby sme si zahrali pirátsku hru na hľadanie pirátskeho pokladu. 

Okolo krbu boli poukladané pirátske klobúky s číslami, ďalekohľady a jedna veľká nádoba s kinderkami. Najprv sme vzali veľkú nádobu, tú som otvorila a povedala deťom, že je potrebné otvoriť každé jedno kinderko, veľké aj malé, aby si pozbierali svojich 6 kúskov puzzle. Na každom kúsku je ich meno a číslo 1-6. A odštartovalo otváranie kinderiek... Pridali sa aj starší a zrazu malé aj veľké (dospelé) deti otvárali kinderka a hľadali časti puzzle... 

Ak vytiahli časť, ktoré nebola ich, tak bolo na nich, či si budú pomáhať alebo kinderko zavrú a hodia späť do nádoby. 

Keď mal každý svojich 6 kúskov, pýtali sa, čo s tým ďalej... Museli zložiť svoje puzzle a hlavne zistiť, aké číslo skrýva ich obrázok. Obrázok a farba pre puzzle každé dieťaťa bola rovnaká, ako som použila na jeho pirátsky poklad.


Každý kričal svoje číslo...

Ak už vedeli, ktoré číslo je ich, treba nájsť pirátsky klobúk s ich číslom. Pod klobúkom sa nachádzala schovaná ich mapa k pokladu.  

Mapa bola skrútená do ruričky a preiazaná klasickým motúzom, ktorý bol zviazaný na uzol.

Mapu aj vidíte po vytlačení na obrázku, keďže už som nemala časť kresliť niekoľko máp... Urobila som akoby pôdorys obývačky spojenej s jedálňou a nakoniec som ešte farebnými voskovkami dokreslila akoby cestu piráta cez dom až k pokladu.

Pre istotu som aj rohy máp označila číslom, aby ak príde menšie dieťa a rozhodí klobúky, tak by som aj tak vedela priradiť mapu ku klobúku a aj k pirátovi.

Deti si vzali klobouky, aj rýchle handmade ďalekohľady a šli hľadať svoje poklady. 

Ďalekohľady : potrebujete 2 rolky z toaletného papiera, ktoré spojíte spolu (lepidlom, zošívačkou,matúzom,etc.) a na okrajoch urobíte dierky pre motúz, ktorý je lepší urobiť dlhší. Keď si ho deti dávajú cez hlavu akosi potrebujú veľa miesta :) Nakoniec nejakou farbou, fixkou, pastelkou, atď. nahodíme farbu na pirátsky ďalekohľad a je to.

Všetci zrazu behali po dome a hľadali poklady...

Každý mal v krabičke rôzne sladkosti. Niekoré mali rovnaké a iné odlišné. Veď každý pirát má aj iný poklad.

Krabičky som našla rovnako veľké a zvonka boli olepené pirátksym obrázkom. Obrázok bol ale väčší, preto časť s menom bola hore a časť s číslom bola v prednej časti krabičky. 

Hra ubehla veľmi rýchlo a už len sa kričalo, kto už našiel poklad. Otvárali sa pirátske poklady a kričalo sa, kto čo má a čo chce otvoriť a ochutnať.... 

Jednoduchá pirátska hra, na ktorú stačí to, čo máte práve doma. 

Aj pirátske čiapky si viete urobiť doma, aj mapy nakresliť... Aj kinderka môžete nahradiť kopou papierikou, ktoré pokrčíte a budú ich musieť deti všetky otvoriť, aby zistili, či to je prázdny papierik alebo papaierik s puzzle, atď. ....

A na druhú stranu si aj všetko viete nakúpiť, aj pirátske papaierové debničky, aj mapy, atď. Záleží iba na Vás a na Vašom rozpočte a hlavne na tom, koľko času na to máte.

U nástroje mala táto pirátska hra úspech a keď sme nahádzali všetky kinder vajíčka do nádoby prišiel aj nápad, že nabudúce by mohlo byť zaujímavé využiť tieto kinderka aj pre hru pre dospelých a zadať tam nejaké úlohy v šýle hry Alias (napr. ukazujete zviera a ostatní musia uhádnuť, aké zviera to je).

Nuž uvidíme, čo vymyslím na Mikulášsku oslavu v decembri :)

Ďakujem za prečítanie mojej pirátskej hry a napíšte mi do komentára, ak ste aj vy niečo vymýšľali a ako to dopadlo :)


Obľúbené príspevky