PARTY MIKULÁŠ 2023 : Náš 4. ročník a nová hra


 Ako zvyčajne prvá decembrová sobota patrila našej už tradičnej Mikulášskej bowle párty, kde sa stretla rodina aj priatelia... Tento raz sme mali len komornú atmosféru do 20 ľudí s deťmi, keďže aj u nás doma a aj inde bolo kopec choroby. 

Na tohtoročnú hru bolo nakoniec iba pár detí : Max, Nina, Danko a Mateo. 

Takto vyzerala hra, ktorú som pre deti pripravovala na úplne poslednú chvíľu... A to večer pred oslavou... Aj keď myšlienku a podstatu som si už vymyslela, realizácia výrazne meškala...

Na začiatku hry si každé dieťa mohlo vziať na pomoc jedného šikovného dospelého. Väčšinou boli vybraní tatinkovia a maminky sa potešili, že si môžu posedieť a iba sa zabaviť.


1. krok - písmenká pre deti
Do mikuláíšskej čiapky som pripravila vysačky na šnúrkach. Každá visačka mala iný obrázok s iným písmenkom z abecedy. Najprv si teda deti vytiahli z čiapky to svoje písmenko.

2. krok - pexeso - prvé obrázky z párov
Keď malo každé dieťa svoje písmenko, spustil sa beh po dome... Museli nájsť svoje obrázky označené ich písmenkom. Každému vyšlo 8 obrázkov s jeho písmenkom. 
Obrázky boli prilepené malým kúskom lepsiacrj pásky na rôznych miestach v dome... napr. v kúpelni pri umývadle, v kuchyni na bare, na stole v obývačke... jedenoducho kade-tade, kde sa dalo :)

3. krok - nájdi si pár z pexesa
Keď už. všetci dobehali a mali svoje obrázky, pripravila som dve nádoby plné tých umelých vajíčok z rôznych kinderiek, krabicu plných menších krabičiek a jedno veľkú krabicu.
Keďže boli 4, tak sa každý postavil na jedno stanovište a začal sa lov po druhom obrázku z ich pexesa. Ak otvorili svoj obrázok, tak si ho nechali spolu s písmenkom, ktoré bolo pri ňom ukraté. Ak to nebol ich obrázok, jednoducho to zavreli a hodili späť.
Veľká krabica mala 4 výplne do topánok z kartónu a pod každým sa skrýval jeden obrázok. Krabica sa otvorila a treba si skúsiť tipnúť, kde sa skrýva správny obrázok do páru. Ak sa dieť netrafilo, otočilo sa chrbtom ku krabici a tieto topánočky sa zamiešali a hľadalo sa ďalej. 
Postupne sa všetci vystriedali a ponachádzali svoje obrázky do párov spolu s písmenkami...

Ako to pri každej súťaži chodí, vždy sa niečo prehliadne... A pri upratovaní som našla chýbajúci obrázok, stále prilepený na stoličke... Pár obrázkov do rôznych párov spolu s páísmenkami... 

4. krok - zlož aktivitu, ktorú chce vidieť Mikuláš
Teraz si vzal každý svoje písmenka a snažili sa zložiť slová. Niektoré písmenká boli osobitne a niekde boli v páre.
Aj na druhej strane písmenka pre aktivitu bolo napísané písmenko, ktoré si vytiahli na začiatku. Predpokladala som, že si budú aj pomáhať a písmenká sa im ľahko premiešajú.
Mali sme tam zatancuj, zarecituj, zacvič si a zaspievaj.

5. krok - aktivita
Odpratali sme všetko spopod nôh, pozhasínali a nechali iba svetlo pristomčeku, kde by deti Mikuláš mohol nejlepšie vidieť cez veľké okná.
Deti postupne prčedviedli svoje aktivity a už sme len čakali, kedy to ten Mikuláš ocení...

A zrazu zvonil zvonček pri dverách! Tie deti prebehli z jedného konca domu ku dverám s krikom a dupaním a ... No veď si to viete prčdstaviť. Ale Mikuláš bol šikovný a stihol utiecť na druhú stranu k veľkým oknám a pod nimi nechať balíčky pre deti. 

Tak ani tento rok sa deťom nepoarilo prichytiť Mikluláša a čaro vianočných zázrakov tak u nás stále pretrváva :)

PS : večer, keď pripravovala hru, tak som si prerátavala počty písmenok, počty párov pexesa, počet detí.... a tak vždy bol výsledok 8... lebo to mi sedelo do mojich prepočtov, aby som vedela nastaviť hru... moja mama a partner sa zo mňa tollko nasmiali, aj keď to bol smiech už poto len zo zúfalstva, lebo nerozumeli, ako môže byť 4x2+3x2+5 a 2 výsledok 8... a čokoľvek som prehodila, aby mi počty sedeli, bolo výsledkom 8.... :D ale nasmiali sme sa riadne. Moja mama bola už zo mňa zúfala a vznikla nadávka ,,podžabem ti koalu" :D v realite vzala dierkovač a chcela urobiť dierku do obrázka s koalou, že ešte raz bude počuť čokoľvek krát čokoľvek a neviem čo sa rovná 8 :D 

Ak si pozriete hru, vidno, že bola pripravená narýchlo a ak máte časový priestor, určite ju pripravíte omnoho krajšie ako ja.

Ak by ste sa inšpirovali, dajte mi do komentára nejaký Váš postreh alebo aj fotku :)

Ďakujem za prečítanie a prajem krásne sviatky :)


Obľúbené príspevky