FOOD : Japonské koláčiky Mochi


 Tieto koláčiky sú jednoducho úžasné a ja ich absolútne zbožňujem! Preto bude tento článok zaslepený mojou obľubou k tejto sladskoti. Prvýkrát som to ochutnala vo vietnamskej reštaurácii.... dostali sme to zdarma k objednanej večery. Ako klasický sedláci sme s drahým najprv pozerali, čo to doniesli.... Vyzeralo to nedopečene, respektíve ako pred pečením... Po zatrasení tanierika sa to hýbalo trochu ako želatína... Mne želatína nechutí, ale drahý miluje surové cesto :D To sme ale dvojka, však?! 

Tak sme sa odhodlali a vyskúšali tu zvláštnu vec, o ktorej sme nevedeli, čo to je... názov... z čoho to je.... ani, či to je sladké či slané.... 

Výborné! Mňamka! Obom nám to veľmi zachutilo a tak sme si objednali aj ďalšie príchute priemo domov. Na internete nájdete veľa druhov a my sme vyskúšali zatiaľ tieto, ktoré Vám pridávam.

Zloženie tých kupovaných nie je najlepšie, keďže toto "nedopečené" ryžové cesto musí vydržať ďaleké cesty. 

Odporúčam to najskôr vyskúšať niekde v azijskej reštaurácii, až potom si to objednávajte. Práve skrz tu konzistenciu či špecifické kombinácie chuti, to nemusí byť pre každého to pravé :)

Rozmýšľam, či to nekton z Vás už náhodou doma nerobil a vedel by mi poslať recept... prosím :) Ak nie, tak budem musieť niečo nájsť a ísť klasikou metódou pokus-omyl. Ale ak sa to podarí.... Juuuj to bubde radosť. Tak len držte palce :)

1. JAPANESE STYLE - TARO MOCHI ( fialový obal)

Tieto boli zo všetkých objednaných najlepšie! Aj keď sme ich dali prvé, keďže sme netušili, čo je taro a najviac sme sa ich obávali. Taká čokoládka ...

Na fotografii vidíte aj vnútro po zahryznutí.

Tieto si určite ešte kúpim, lebo sú TOP!

Na vrchu je posyp, ale nie je to práškový cukor, ako som si na prvý pohľad myslela. Je to skoby druh múzy, ale nie je to chuťou múka a chuť mochi to vôbec neovplyvní.

Balenie 6ks mochi - váha uvedená na obale 210g.


ČO JE TO MOCHI?

Sú to tradičné japonské koláčiky, ktoré sa vyrábajú z lepkavého ryžového cesta. Je možné ho jesť v slanej verzii, sladkej verzii či bez ochutenia. Našla som aj informáciu o jedení mochi v morských riasach s namočením do sójovej omáčky, čo môže byť veľmi zaujímavé a rada by som to vyskúšala.

Mochi sa štandardne jedia na oslavu nového roka a je s tým spojený aj tradičný rituál výroby týchto koláčikov. Bolo by zaujímavé vidieť tento tradičný rituál práve v Japonsku na Nový rok.... Čo myslíte? Podľa mňa určite :)

Obľúbená varianta plnky v Japonsku sú sladké červené fazule. Ďalšie náplne sú napríklad zmrzlina, či matcha.


2. JAPANESE STYLE - PEANUT MOCHI (čierny obal)

Tieto arašidové boli dobré. Ni je to sladké ako arašidové maslo, to nie! Sú to ozaj arašidy v takej akoby paste. 

Bolo to prekvapenie... príjemné prekvapenie... Neviem prečo, ak niekde bolo niečo s arašidmi, tak väčšinou pre mňa tak rpesladené, že som cítila len okamžitú cukrovku, záchvat a búšenie srdca na infarkt... Ale nie arašidy!

Preto som rada, že tu je to opačne. Arašidy poznáte, majú sami o sebe svojskú konzistenciu... A táto pastu dnu bola veľmi príjemným arašidovým osviežením.

Keďža arašid je celkovo taký, že je dobré ho zapiť... Aj po tomto arašidovom mochi to chcelo trochu vody :) 

Pre tých, čo máte radi arašidy, tak toto je správna voľba :) Aj u nás sa určite ešte objavia :)


MOCHI A LEPOK

Mochi je absolútne bez lepku. Je to ryža a náplň. Samozrejme, ak ste celiatik, treba si dať pozor práve na tú náplň.


AKO ČÍTAŤ MOCHI?

Mochi čítame jednoducho ako moči... Ak sa učíte japonsky alebo poznáte ich výslovnosť, tak to Č je také zmiešané akoby s písmenkom T a samozrejme je iný prízvuk ako v slovenčine :) 


3. Názov tomu dávam MIX príchutí :)

Ak sa pozriete na škatuľku, ihneď budete vedieť, prečo Vám sem neviem dať žiadny názov. Všetky boli super.... Mochi nás aj v tomto balení dostalo... Na koniec sme si nechali tie so sezamom na vrchu. Veď sezam človek pozná, tak bol predpoklada, že budú jednoducho sezamové a je to! Ale bol to omyl! Tie sezamové boli najlepšie z celého balenia! Úplná šupa! 

Take nabudúce si tiež vyberieme určite nejaký takýto set s viacerými možnosťami chutí a určite nás mochi znova prekvapí. Už sa na to všetci doma veľmi tešíme. A áno, u nás to jeme všetci a je na tom doma vždy bitka ... Veľmi sa smejem... Ešte ste nevideli tak si strážiť počty mochi :)

Tie v strede boli najsladšie. Chute sa veľmi ťažko k niečomu prirovnávajú... 

Aj keď som sa opýtala drahého, ako by opísal tieto mochi, povedal : ,,Fajny koláčik." Takže mochi budete zrejme musieť ochutnať :)

Ak nájdete prirovnanie chutí ku ktorémukoľvek druhu, určite mi to napíšte do komentára. 

MOCHI ZÁUJÍMAVOSŤ

Je dôležité mochi dobre požuť - je také lepkavé, žuvacie... Medzi zaujímavosti o mochi sa radí fakt, že dôchodci by mali tento koláčik jesťveľmi opatrne. Ako u starších ľudí býva, to zahryznutie a džúvanie už nie je ako za mlada a ak ho dobre nerozhryzú, hrozí im dusenie. A to je aj ten všade uvádzaný fakt, že v Japonsku je mochi tichý zabiják dochôdcov... najme na Silvestra, keďže sa vtedy priprauje a je ako novoročná pochúťka... 

Ak by ste mochi dávali svojim starkým ochutnať, len im povedzte dopredu, aby si dávali malé sústa a dobre hrýzli. A bude to všetko úplne ok :)

ZÁVER


Na záver ma zaujíma, či ste už niekedy jedli koláčiky a či Vám chutili, prípadne aké sú Vaše obľúbené? Určite mi to dajte do komentára. 

Ďakujem za prečítanie môjho článku a po ďalšej ochutnávke mochi Vám určite napíšem.


Ďalšie obrázky vrátane zloženia :
Fialový obal :)





 


































Peanut mochi :)









Obľúbené príspevky