FINANCIE : Do čoho investovať sa ešte vôbec oplatí?

 

V dnešnej dobe sa všetci predbiehajú, aby sme "investovali" práve u nich... Hm... Tak som sa na to s mojím drahým, ktorého hoby sú financie a investovanie, trochu pozrela a jednoducho Vám skúsim vysvetliť a ukázať na našich spoločných skúsenostiach, čo sledovať a ako sa v tom celom mori financii nestratiť. 

KAŽDÝ SI VIE ODLOŽIŤ PENIAZE... LEN TO TREBA VEDIEŤ.  A to mi môžete veriť, pretože ak dokázala odkladať mamina kamarátka z ani nie 300 Eur mesačne... Áno, už bola sama, nemala dieťa. Tak môže každý... Aj keď iba doma 1 Euro, či nejaké centy... Ale dá sa :) Môžno sa Vám to zdá až smiešne, ale ide o malé kroky... :)

Odkladanie financii treba rozlíšiť na 2 skupiny :
A) odkladám si na niečo konkrétne (napríklad chcem nový mobil za 300Eur, takže si odkladám, kým nenasporím 300Eur, a potom ich zoberiem a miniem.)
B) odkladám si do budúcna na rezervu = peniaze, ktoré sa odkladajú a odkladajú dlhé roky... pokojne aj 20 rokov a viac. 

BANKA

Ľudia majú najčastejšie financie uložené v banke. Asi každý má účet, kde mu príde príjem a odíde nejaké inkaso či trvalý príkaz. A tak tu máme "SPORIACE ÚČTY" (pre tento článok ide o každý produkt, kde si pravidelne mesačne posielate sumu min 5 Eur). 


VÝHODY :
  • všetko máte na jednom mieste
  • v každej banke máte zabezpečenie = garanciu štátom do 100.000 Eur (teda štát Vám tie peniaze vyplatí - tu však treba poznamenať, že aj štát na to musí mať peniaze. Ale dajme to nateraz medzi výhody)
  • rýchle nastavenie, kde každý mesiac odíde aj menšia suma
NEVÝHODY
  • nízke, priam nulové, úroky
  • z úroku platíte daň!, a to Vám nepokryje ani inflaciu = to znamená, že kým dnes si za 2 Eurá príkladmo kúpite jedno plnotučné mlieko 1 liter, o rok budete potrebovať 2 Eurá a 20 centov (lebo za 2 Eurá si kúpite iba 0,9 litra).... o 5 rokov budete potrebovať 2 Eurá a 80 centov (takže za 2 Eurá si kúpite iba 0,6 litra) .... Takže každý rok budú veci drahšie a drahšie a vy potrebujete niekde tieto peniaze zarobiť, alebo sa uskromniť s menej a menej mliekom... Preto sa šetrí/investuje a ľudia sa snažia, aby si obrazne povedané toto mlieko mohli stále kúpiť a nemuseli sa uskromniť. A preto je dôležité mať úrok aspoň na to, aby Vám pokryl infláciu (znehodnocovanie penazí, teda každý rok si za tie 2 eurá kúpite menej a menej).
Pointa šetrenia v banke je najmä tá, že si hlavne šetríte a učíte sa neminúť všetko, čo Vám príde na účet. Vyskúšajte si na začiatok prečítať ponuku Vašej banky, potom iné banky... Pýtajte sa .... Čím viac sa pýtate, tým viac sa dozviete... Všetko si napíšte a nechajte si to prejsť hlavou... Nikdy sa nerozhodujte okamžite! Chce to čas :)

NEHNUTEĽNOSTI

Jeden zo spôsobov ako uchovať nejakú hodnotu je kúpa nehnuteĺnosti. Môže to byť malá garzónka, ktorú budete prenajímať a pomaličky sa Vám vráti kúpna cena, iné náklady a bude zarábať. 
1. Vyberte si nehnuteľnosť a spravujte ju vo vlastnej réžii
Nehnuteľnosti si vyberajte tak, aby ste si ju vedeli skontrolovať. Radšej na začiatok menšiu, ako väčšiu. Zmluvu ako nováčik dávajte radšej len na polroka, a potom opakujte stále po 6 mesiacoch. Ušetríte si tak problémy s výpoveďou zmluvy a či bolo všetko zákonné. Jednoducho tu platí, pomaly ďalej zájdeš...
2. Vyberte si projekt a nechajte, nech nehnuteľnosť spravuje iná firma
Tu je veľa možností od nehnuteľností na Slovensku, až po celý svet :) 

Zopár krajín s poznámkami :
a) V Chorvátsku je výhoda, že tam dojdete autom, avšak veľa domov má status čiernej stavby (teda zbytočne by ste prišli o peniaze a dostali sa do ťahaníc s miestnymi úradmi či súdmi). Taktiež treba mať na mysli pomer cena nehntueľnosti a sezónne využitie. Využitie počas sezóny max 4-6 mesiacov v roku, ak nie je upršané leto...
b) Dubai poskytuje dostupné letecké spojenie a sezóna je tam celoročne. Využívajú vlastnú menu v skratke AED a ak tu chcet účet, musíte tu investovať aspoň 1.000.000 AED (cca deleno 4 a máte eurá), pri nižšej sume ide otvorenie účtu cez schvaľovanie. Platí sa tu poplatok pre miestny úrad a neplatí sa každoročne daň z nehnuteľnosti. Pozor trošku na nehnuteľnosti staršie tuším ako rok 2010, kde sa mal používať lacnejšie (rozumej menej kvalitný) materiál na stavby. Kúpa len na fyzickú osobu a iba v určitých oblastiach.
c) Španielsko - čím viac na juh, tým viac teplejších dní, avšak pozor na chladné more v zime! Výhodu majú novostavby, kde platíte iba 10% daň. Treba si premyslieť, ako tam budete cestovať - autom je to dlhá cesta a lietadlom sú pravidelné lety z Bratislavy a Viedne. Ceny nehnuteľností sú rôzne podľa Vašich požiadaviek sa dá nájsť domček, byt aj apartmán. Tu treba zvážiť, že obhliadky a podpis zmluvy sa robí osobne a ešte pred podpisom potrebujete "daňové číslo" a platíte dane a poplatky. Treba rátať aj s ďalšími poplatkami spoločnosti, ktorá bude nehntueľnosť prenajímať a starať sa o ňu.
d) Bulharsko - lacné nehnuteľnosti veľmi lákajú, ale musíte aj myslieť na to, že je tu aj lacný prenájom. Tiež musíte rátať so spoločnosťou, ktorá to bude prenajímať a starať sa o to. Využitie mora je sezónne. 
e) ostrovy lákajú na krásne pláže, súkromné vilky a podobne... tu mi trochu vadí tá nedostupnosť a niekedy ozaj drahé letenky. Ale rezorty sú nádherné :)
f) Thajsko - keď sa pozriete na túto krajinu, ponúka veľa možností, kde si paartmán kúpite ešte pred výstavbou, čo zaručí nízku cenu a dokonca majú aj garantovaný výnos na prvé roky od 5% vyššie... To stojí aspoň ze prečítanie a informácie. Ak tam chodíte, alebo rozmýšlate ísť, môžete si pozrieť aj ponuky na predaj priamo tam :)

Tieto krajiny sme si pozerali doma aj my a sledujeme aj vývoj cien, situáciu na trhu a romýšľame čo a ako. 

Čo treba vedieť pred kúpou?
  • Musíme si ujasniť, či to bude niečo, kam sa neskôr presťahujeme alebo to bude iba na prenájom. 
  • Či využiť niekoho (slovenská realitka, apartmán v rezorte,iné), aby to spravoval a prenajímal, alebo či si to budeme robiť vo vlastnej réžii (zabezpečiť odovzdanie/prevzatie kľúčov, upratovanie, opravy, čo ak sa počas pobytu niekomu niečo stane a budem tam musieť ísť, atď.)... 
  • Aká je návratnosť takejto investície (ideálne do 15 rokov je fajn) ... 
  • Poplatky v daných krajinách (daň za predaj, miestne poplatky a dane, ročná daň z nehntueľnosti, daň za zisk z nájmu, poplatky za účet v danej krajine, iné) ...
  • a ďalšie :)

Nehnueľnosti majú návratnosť od 10 rokov a viac. Takže najskôr po 10 rokoch sa Vám vráti kúpna cena s poplatkami a až tak začínate zarábať, čím si vytvárate pasívny príjem.

ZLATO A INÉ TEHLIČKY

To, že peniaze stácajú každým rokom na hodnote, je samozrejmosť. 

Trocha z histórie : 15. augusta 1971 rozhodol americký prezident Richard Nixon o zrušení prepojenia medzi americkou menou a zlatom. Informuje o tom portál rakúskeho denníka Die Presse.
To znamená, že skončil zlatý standard = platila v obehu už neboli kryté zlatom. Predtým si každý majiteľ bankoviek mohol svoju hotovosť vymeniť za zlato. 
Zlato je dobrý uchovávateľ hodnoty, ale treba aj vedieť, kedy ho nakúpiť. Skúste trochu sledovať cenu, pozerajte, čo to zlato robí a ako sa hýbe jeho hodnota v priebehu posledých 10 či 20 rokov.... Že sa Vám nechce? Môžete mi veriť, že najlepšie sa o svoje peniaze postaráte vy! Práve vy! Pretože žiadnemu inému človeku tak na Vašich financiách záležať nebude... Takže grafy na zlato sú jednoduché a ukazujú dátum a cenu zlata. Ak si grafy pozriete, uvidíte, že tie oblúčiky sa akoby opakujú... Bingo! Odsledujte si tieto oblúčiky a uvidíte, keď to pôjde dole, príde čas nakupovať. Ak to pôjde hore, bude čas predávať :) 
Zlato si kupte naraz tak, aby ste si doma zamkli certifikované a zabalené zlato z originálnej mincovne. A pozrite si aj spätný výkup zlata, najčastejšie kde ho kúpite, tam ho aj spätne odkúpia. A tiež je dobré brať aspoň jednu uncu (menšie môžu byť ťažšie likvidné alebo dokonca nepredajné).

Iné "tehličky" ako striebro či drahé kamene... Trh sa hýbe rôzne a najstabilnejšie je zlato. Ak sa vydáte na diamantovú burzu alebo na obchodovanie so striebrom, platí tu rovnaký postup ako pri zlate - naštudujte si grafy, pochopte opakovanie oblúčikov a pomaličky pomaly... Nemajte veľkém oči a nechcite zbohatnúť za deň. 

BITCOIN A INÉ "MENY"

Pár rokov späť a smial sa tomu celý svet. Dnes bitcoin nakupujú aj veľké inštiúcie a vidia v tom potencionálneho uchovávateľa hodnoty. Či už veríte alebo neveríte týmto menám, poďte sa so mnou pozrieť na dôležité fakty, ktoré by ste mali pre budúcnosť vedieť. 
Potrebujete hlavne čas na vzdelanie - o tomto nenájdete knihy, takže budete veľa hľadať a veľa sa učiť. Veľa sledovať grafy - každý deň určite. 

PREČO BITCOIN? Je považovaný za uchovávateľa hodnoty, nakoľko Bitcoinu bude iba 21 miliónov a hotovo. Tento uzavretý systém nie je možné znovu otvoriť a navýšiť počet. Je to systém, ktorý je nezávislý na akejkoľvek vláde, krajine, či systéme zbierania známok.... jednoducho sa tento systém spustil, postupne sa vyťažia (uvoľnia do obehu) Bitcoiny vo vopred danom počte a je to. Buď ho máte, alebo nie. Je to iba na Vás.

Nováčik v kryptomenách určite musí najprv naštudovať Bitcoin, potom iné kryptomeny. Môžete investovať buď priamo do Bitcoinu, alebo do spoločnosti, ktoré s ním obchodujú alebo ich majú v majetku (napríklad akcie Tesla - je to nepriamo investícia aj do Bitcoinu, lebo majú 1 a pol miliardy USD v Bitcoine na balancesheet-e).
Je zatiaľ 9 žiadostí na Bitcoin ETF v USA , aby są dało investovať aj papierovo do Bitcoinu, čo už funguje v Kanade a Švajčiarsku. Alebo si kúpiť akcie zmenárne Coinbase, pretože je to najväčšia zmenáreň v Amerike, ide o kryptozmenáreň.
Naštudujte si pojmy ako HODL, ETF, ATH, hardvérová peňaženka, balancesheet, prípadne aj supporty a rezistencie v cenovom grafe. 
O chvíľu budú aj najväčšie banky vo svete ponúkať investovanie do Bitcoin, takže aj takto sa bude dať investovať. Treba však dodať, že slovenské banky sú veľmi konzervatívne, preto je ťažké povedať kedy a či vôbec sa to k nám v najbližších 10 rokoch dostane. 

Tiež si dajte pozor na rôznych "špecialistov", ktorý Vám budú ponúkať svoje služby, ako Vám zarobia s kryptomenami... S veľmi veľkou pravdepodobnosťou to bude podvod! Tiež si dávajte pozor na to, na akej burze si otvoríte účet s kryptomenami.... Je ich viacero a niekde je "legálne" aj stratiť miliardu a na tých ako Coinbase a Binance to už je oficiálne obchodovanie. 

Všetky kryptomeny sú pre nadšencov kryptomien, kryptobúrz, atď.... Či už budete tradeovať alebo hodlovať, je to na Vás :)

ZÁVER

Nevkladajte všetky peniaze iba na jedno miesto. Rozdeľte si ich postupne, múdro sa to volá diverzifikácia portfólia. Niečo majte na rýchlu pomoc v banke na sporení. Niečo dajte do zlata. Niečo venujte inej sfére... Ale naučte sa so všetkým postupne pracovať a zistite, koľko Vám čo prináša. 
Nehovorte, že nemáte čas, nemáte peniaze, nemáte neviem čo... Všetko sa dá, ale treba sa premôcť a začať to sledovať a učiť sa. Vždy si pamätajte, že Vám najviac zaleží na Vašich peniazoch. Milá pani Vám poradí, ale nemôže sledovať každého klienta samostatne... Jednoducho to nie je možné. Ale vy sami ste zodpovední za svoje peniaze a za to, čo sa s nimi deje.

Využite tieto základné informácie a pokojne doplňte ďalšie do komentárov. Napíšte mi aj, či už niečo z toho využívate a ako ste spokojní :)

Ďakujem za prečítanie a prajem krásny deň :)




Obľúbené príspevky