Moje sushi

Na Cypre si vychutnávam sushi.
Posledné mesiace som zdokonaľovala svoju sushi techniku. Ak to čítate niekto, čo ste expert na sushi či ich výrobu, nebodaj ich vyrábate, buďte milý a veľmi chápavý :)
Prvýkrát som sushi ochutnala na Cypre, kde som pracovala v jedno leto s priateľmi. Reštauráciu tam mali výrobcovia sushi ako sa patrí. Ruky im len tak lietali a zrazu bolo hotových niekoľko tanierov rôznych sushi a mali sme k tomu slivkové víno! Čítate dobre! Určite ho odporúčam, ak máte radi skôr sladšie vína. Ak máte radi suché vína, ako klasický vinár, bude to pre Vás malinovka. A tých, ktorý vedie, kde sa to víno predáva, tak mi dajte adresu so komentáru, pretože ja ho na Slovensku neviem nájsť. Vopred ďakujem :) Ak Vás zaujíma, aké druhy som tam jedla, ani sama Vám nepoviem. No vybrali sme si varené, netrúfli sme si na surové. Mali rôzne tvary a chute a boli skvelé! Ak navštívite Cyprus, zabehnite do Aya Napa a uchutnajte :)
Potom som dlho dlho dlho nejedla sushi. Na Slovensku to nebolo rozšírené a behať do Bratislavy pre kúsok sushi . . . nuž trošku drahý obed :)
Minulý rok v lete prišla moja skvelá kamarátka Danka na Slovensko. Už žije v zahraničí, tak človek je rád, keď ju vidí :) Ako to býva, hovorili sme jedna cez druhú, všetky novinky aj staré historky, od topánok až po životné ciele. Až sme sa dostali k tomu, že vie robiť sushi! Hm! Ako dobra kamoška som sa jej vopchala do programu v čase prípravy sushi, aby som sa aj ja naučila. A teraz V8m ukáže tento postup aj ja :)

Dôležité je mať tieto suroviny :
- ryžu na sushi (nie nemôžete použiť klasickú ryžu. Prečo? Lebo sa tak nelepí.)
Rolling (podložka na výrobu sushi)
- ryžový ocot
- riasi (sushi nori)
- wasabi
- sójová omáčka
- nakladaný zázvor
- podložka na výrobu sushi
- náplň do sushi - podľa vlastnej chuti : tuniak, losos, krevety, avokado, mrkva, uhorka a jednoducho, čo Vás napadne :) pre expertov odkazujem, že klobása tam nSesedí :D
Sushi KIT
- alebo si v Tesco kúpte SUSHI KIT a dokúpte len náplň do sushi podľa chuti :)
 
Postup :
1. uvaríte si ryžu - postup na uvarenie je zvyčajne na oba
le. Táto ryža sa varí dlho, nezľaknite sa. Vznikne mám hustá kaša. Keď ryžu ochutnáte, bude akoby rozvarená a výzorovo bude pripomínať mliečnu ryžu. Čím menej vody v ryži zostáva, tým častejšie ju premiešavame, aby neprihorela. Po uvarení dáme ryžu vychladnúť. Môžeme premiešavať, aby vychladla skôr.
2. keď nám ryža chladne, nachystáme si náplň do sushi. Nakrájajte všetko na tenké pásiky - cca 0,5 - 1cm hrubé. Ak chcete krevety radšej uvarené, tak ich uvarte. Ak nechcete surovú robu, tak si ju môžete kúpiť údenú. Tuniak, ak je v konzerve, tak len v obyčajnom náleve či olivovom oleji (nie v zelenine, paradajkovej omáčke, a pod.). Jednotlivé náplne si poukladajte na tanier či tácku.
3. Ryža nám chladne, náplň je nakrájaná či uvarená, teraz si nachystáme ostatné veci. Podložku na výrobu sushi je dobré si obaliť potravinovou fóliou (ak ju doma nemáte a hovoríte si, že Vám ju netreba, tak máte pravdu. Ale po jednom použití tu podložku vyhodíte, lebo bude smrdieť).  Na pracovnú plochu (či tu už robíte na stole, či a kuchynskej linke) si položke podložku n výrobu sushi do stredu. Hore, nad podložku, si dajte taniere s náplňami. Na pravú stranu nachystajte riasy a na ľavú stranu misku s teplou vodou. Teplá voda je na namáčanie prstov pri robení sushi, keďže ryža sa veľmi lepí (pre kuchárky : keď varíte koláč a pred vaľkaním pomúčite dosku). Teraz si doneste studenú ryžu a máme nachystané.
4. Zoberte jednu riasu a položte ju na podložku drsnou stranou hore (riasa má drsnú stranu a hladkú stranu, prejdite si prstom po povrchu a je to jasné). Ruky si namočte do vody, oberte z hrnca ryžu a dajte ju na riasu. Ryžu dajte vo vrstve 1cm a vo vzdialenosti od okraja podľa obrázku. Náplň môžete uložiť buď na okraj riasy (na tie 2-3cm voľné) alebo 1cm od okraja ryže urobíte prstom akoby žliabok či cestičku a do nej naukladáte náplň. Do pod náplň môžete dať aj wasabi, ak máte radi pikantné :) A začneme rolovať, až kým nám nevznikne rolka. Riasu nakoniec zalepíme k rolke štýlom : namočíme si prst a prejdeme po okraji (je to podobné ako keď sa robí prestieranie a jemne namočíte servítok, aby sa prilepil a držal).
5. Rolky musia byť pevné. Keď sú všetky rolky hotové, je dobré dať ich do ľadničky na chvíľu (ak nechcete, do ľadničky ich dávať nemusíte). Rolky narežeme takto : najprv rolku prerežeme na dve polovice, potom dáme polovice k sebe a rozrežeme na 3 časti. Viď obrázok - toto sa lepšie ukazuje ako opisuje.
 
Toto je sushi maki a určite si pozrite aj rôzne videá s výrobou takéhoto sushi. Postupne si budete vyberať náplne podľa Vašej chute a príprava Vám pôjde rýchlejšie a rýchlejšie. Prvýkrát si vyčleňte aspoň hodinku. Určite mi napíšte, ak to vyskúšate a mi dajte vedieť a dohodneme sa, že Vám to ukážem naživo :) Ak bude záujem, môžem na to urobiť aj video :)
Ešte Vám dám jeden typ! Ak si chcete urobiť sushi večer, tak zabehnite do Kauflandu a medzi mrazenými výrobkami nájdete hotové sushi. Nechutí ako čerstvé samozrejme, ale môže byť a hlavne žiaden neporiadok pri jeho vyrábaní a treba akurát rozmraziť a zjesť :)

Začiatok tohto roka venujem povedzme ázijskému smeru :)
Dobrú chuť!

Obľúbené príspevky