Silvestrovská párty

Tento rok sa veľmi teším na nový rok. Tento rok bol dosť náročný a vyčerpávajúci, keďže prichádza rok nový, prichádza aj nová nádej vkladaná no nového roku. Zvyčajne sa mi míľnik objaví v priebehu roka, takže nový rok je len skvelá oslava, tentokrát je to aj u mňa nový nádych.
Na silvestrovskú párty sa vždy teším, či už ju chystám osobne, alebo sa jej môžem zúčastniť. Tento rok som sa rozhodla pre veľmi domácku atmosféru,u mňa to znamená kombináciu vianočných a lesklých či metalických prvkov.Samozrejme ohňostroj a šampanské :)
Nákup nechávam na povianočný čas, kedy nakupujem rôzne slané a sladké na stôl. Mám rada sušené ovocie, hrozienka v čokoláde, tyčinky Dru, čipsy, oriešky (kešu, solené arašidy) a vždy vezmem nejakú zaujímavosť na ochutnávky. Tak si zabezpečím starú klasiku aj zaujímavé novinky. Zároveň nakúpim aj ozdobné slamky, ozdoby na poháre a čo sa mi ešte zapáči.
Koláče si zásadne radšej robím sama, doma to krásne vonia a domáci koláč je prosto domáci. Na silvester sa mi celkom hodia nepečené rolády, pretože sú dobré, rýchle na prípravu, dobre chutia a s výzorom sa dá pracovať. Samozrejme aj nejaký jeden pečený, zvyčajne niečo jednoduché (rada : skúste urobiť Lenivý koláč podľa receptu alebo perník, potrite ho slivkovým kyslastým džemom a zalejte horkou čokoládou alebo namiesto čokolády zvoľte rozkrájanie na malé časti a posyp z práškového cukru, do kúskov zapichnite ozdobné špáradlo ako do jednohubky). Vzhľadom na to, že je to párty s rôznymi zábavkami, určite nie rôzne vrstvy šľahačiek a krémov, ktoré sa môžu pokaziť, a tiež sa mi nechce neustále kontrolovať roztekanie krémov, lebo sa chcem baviť s priateľmi :)
Večera a silvester, hm . . . kapustnica je pre mňa polievka vianočná a silvestrovská, inak sa u nás nerobí. Je to skvelá polievka, ktorá pomôže aj hosťovi s menšou spoločenskou únavou, aby sa prebral :) Poznám veľa rôznych jedál, ktoré sa nemajú jesť, aby neušlo šťastie, neušlo zdravie, a tak. Proti rybe nemá nikto nič (aspoň zatiaľ také porekadlo nepoznám). Niekedy je losos, inokedy pstruh či iná chutná rybka. Raz na víne, raz na grile, raz s cesnakom a bylinkovým maslom. K rybke kúpim krokety a urobím pečené zemiaky. Zelenina sa nakrája a zmieša na jednoduchý šalát. Cibuľu (zásadne červenú, z bielej ma príliš pália oči a nepomáha žiadna rada) dávam samostatne do misky na stole. Aj preto, že cibuľa v surovom stave . . . brrr to mi nechutí, ale prečo ju neponúknuť hosťom :) 
Jednohubky urobím podľa fantázie, ale osvedčili sa mi syrové, sklabásou, s olivou, s pomazánkou z nivy alebo syra a cesnaku. Využiť sa dá aj ovocie, hlavne kocky melóna (rôzne druhy) dobre vyzerajú a keďže každý chutí inak, je čo ochutnávať.
Takže mám polievku, hlavné jedlo, šalát či prílohu, koláč, sladké a slané. Teraz ešte potrebujem zabezpečiť "pitný režim". Minerálka a džús je základ. Taktiež mám rada ozdobné fľaše, do ktorých dám zvyčajne slabšie rozriedený SunQuick (zvyčajne pomaranč). Myslím aj na hostí, ktorý neradi bublinky :) SunQuick niekedy používam aj do miešaných nápojov. Určite budú nejaké nachystané, či už ako welcome drink alebo len tak na ochutnávku. Alkohol samozrejme bude a zvolím vždy alkohol taký, ktorý pijú priatelia alebo aspoň väčšina z nich. Medzi ne patrí vodka, biely rum, víno biele a červené, pivo, šampanské (mne chutí najviac Hubert DeLuxe, ale určite vezmem aj klasického Huberta, ktorý nie je taký sladký), nejakého ovocníčka (slivovica, hruškovica). Vaječný koňak je skvelá vec, ale zásadne iba domáci. Prípadne si urobte domáci Beilys. Dobre sa pijú, alkoholu si dáte podľa chuti (alebo bez alkoholu) a môžete si popíjať celý večer. 
Výzdoba : tak určite zostane stromček a vianočná výzdoba, akurát pridám nejaké silvestrovské vecičky : píšťalky, klobúčiky, ozdobné servítky, balóny, ozdôbky, atď.

S programom si veľmi hlavu nerobím. Večera sa začína o 19:00h a rátam minimálne hodinku, kým sa najeme. Ostatný sa z jedálne presunú do obývačky a ponúkne sa aperitív a niečo na zakusnutie. Máme radi rozhovory, filmy, hry a v pozadí hrá program z nejakej televízie (aj keď to ani nevnímame, odpočítavanie počúvame na balkóne, aby sme správne strelili šampus a pustili ohňostroj). Keď padne 22:00h, nachystám v jedálni švédske stoly. Ponúknem aj zmrzlinu alebo aj ďalšie kolo večere :) Najneskôr vtedy sa vybehne nachystať ohňostroj, ak by sa nestihol nachystať počas dňa. Keďže je postarané o jedlo, zábava ide prirodzene, zostáva sa už len baviť :)

Je dobré, ak priateľom nachystáte aj náhradné poháre, prípadne im ukážete, kam môžu dať tie špinavé. Ak by sa chceli aktívnejšie zapájať do diania :)

Veľmi sa teším na celý silvester a oslavu nového roka. Aj keď nerobím nič extra, myslím, že toho bude viac ako dosť a budem mať veľa času na zábavu s priateľmi :)


Šťastný Nový Rok 2014!

Obľúbené príspevky