Téma párty - základ úspechu

Najzákladnejšou otázkou, ktorú si musíte položiť predtým, než čokoľvek začnete chystať, je TÉMA párty. Poviete si, veď viem, že je to napríklad narodeninová párty, tak kúpim balón, tortu, darčeky a zopár vecí a je to hotové. Opak je pravdou! Bez správneho výberu témy, môže celá Vaša párty dopadnúť ako veľké fiasko. 
Pozrime sa bližšie napríklad na bežnú oslavu narodenín :
1. vek
- berieme do úvahy vek oslávenca a vek pozvaných
- oslávenec : je rozdiel medzi oslavou malého dieťaťa, puberťáka, dospelého, staršieho veku a či ide o nejaké okrúhle narodeniny
- pozvaní hostia : oslava sa samozrejme točí okolo oslávenca, ale treba brať ohľad aj na hostí
(napríklad je rozdiel medzi oslavou malého dieťaťa, kde prídu ďalšie malé deti a oslavou malého dieťaťa, kam prídu iba jeho dospelí príbuzní. Pri detskej oslave v prvom prípade sa mamička môže vyblázniť na maximum, nakoľko deti potrebujú veľa zábavy a rôznych stimulov, aby sa nezačali nudiť a robiť zle.V druhom prípade sa mamička toľko nenarobí, nakoľko dieťa dostane nové hračky, ktoré ho zabavia a dospelí chcú niečo na stole na zobnutie, kávu či čaj, ale hlavne im ide o to, aby videli drobca. To samozrejme neobmedzuje tvorivú mamičku a veselú rodinu, aby urobila detskú párty oba s jedným dieťatkom v zmysle : všetci sme iba deti :) )
- odporúčanie : vek oslávenca vždy uveďte na pozvánku
2. oblečenie
- podľa veku oslávenca sa vie predpokladať aj typ oblečenia
na detskú oslavu sa oblečieme zvyčajne pekne, ale hlavne prakticky (nakoľko oslávenec vás môže využiť ako dobrú hračku - koníka, preliezku, či iné)
na oslavu narodenín jubilea dospelej či staršej osoby sa obliekame veľmi formálne (vyjadrujeme tým úctu k osobe aj k jej veku)
na oslavu dospelého, kde je navyše udaná téma narodeninovej oslavy, volíme oblečenie podľa témy oslavy
- odporúčanie : uviesť na pozvánku typ oblečenie (streatwear, formal, casual, black tie, white tie, alebo iné)
3. priestor, kde sa oslava odohráva
- áno, aj táto skutočnosť vplýva na oslavu - obmedzuje počet ľudí, ktorých môžete pozvať na oslavu. Tu nastáva problém koho pozvať a koho nepozvať. V tomto prípade sú dve možnosti - urobiť oslavu inde, vo väčšom priestore (napríklad si objednať reštauráciu) alebo to rozdeliť na viacero osláv, ak nikoho nechcete vypustiť zo zoznamu.
- ak je to váš byt či dom, výzdobu si môžete nakúpiť rôznu a vyzdobiť ňou celý priestor podľa svojho vkusu, reštaurácia má zasa obmedzenia pre niektoré ozdoby (napríklad ohňostroj vnútri vám určite nedovolí ani najústretovejší majiteľ reštaurácie),
4. financie
- veľmi podstatná časť plánovania každej oslavy (samozrejme, to že máte malý rozpočet neznamená, že treba šetriť na oslave, iba treba vedieť, kam ísť nakupovať,prípadne zapojiť viacej fantázie, čím si zabezpečíte originalitu)
- vždy si vopred povedzte sumu, ktorú by ste chceli investovať a tento limit neprekračujte
- vaša predstava financií plus vaša predstava oslavy sa rovná potrebe trikrát väčšieho rozpočtu ako predpokladáte - pýtate sa prečo? pretože vždy sa nájdu skryté výdavky (pekárka ochorela o musím si objednať inde a priplatiť za rýchlosť, vypadol mi kúzelník na párty a musím vziať nerýchlo iného, hostia rozbili lampu v obývačke, takže sa musí vyhodiť a kúpiť nová, deti rozliali malinovku na gauč a už sa to nedá vyčistiť, a samozrejme klasika v zmysle "uf, nejak som sa v tých nákupoch rozbehla/rozbehol",takže už máte nakúpené aj veci mimo rozpočtu)

Zhrniem to príkladmo :
oslávenec má 3 roky - pozvaní sú najmä dospelí  (najbližšia rodina a zopár kamarátov), no prídu aj dve ďalšie deti - rozpočet mám tak 50 Eur (upečie/kúpi sa torta, kúpia sa nejaké ozdoby) - oslavu urobím v byte (oslávenec sa aspoň vyspí, keď bude potrebovať a ďalšie deti môžu spať v spálni, navyše s vydeleným rozpočtom sa nikam neobjednám) - návšteva dostane tortu, posedí v príjemnom prostredí, uvidia oslávenca a všetci sa porozprávame a zabavíme na tom, čo už oslávenec vie, takéto príjemné posedenie v kruhu ľudí, ktorých máte radi, vám nenahradí nič. 
Z tohto vyplýva, že rodina sa oblečie pekne, ale pohodlne a prakticky, lebo predpokladá :
 nehody (oslávenec vás môže oliať tým, čo dostane do pohára), 
ste u vás doma, kde sa cítia príjemne, 
vedia, že máte malý byt a môže sa stať, že skončía na zemi s hračkami pri oslávencovi,
na fotkách z oslavy bude aj tak každý pozerať len na oslávenca a nie na toho za ním :)

Zdá sa to byť jednoduché a veľa ľudí takéto myšlienkové pochody robí automaticky. Problém nastáva, ak napíšete do pozvánky nejakú neurčitú tému. Treba mať vždy konkrétnu tému (napríklad nenapíšete Noc nadprirodzených bytostí, ak chcete, aby vám prišli víly a princovia, lebo vám môžu prísť divné veci ako upíri, vlkolaci, škriatkovia, grécky bohovia, ale aj paródia na svokru. Napíšete Noc Princov a ich víl. Pozvaní vedia, čo máte na mysli, ale aj tu sa vieme dostať do menšieho problému s tým, že víly nie sú
iba dobré a pekné a princovia čistí a galantní. Preto na pozvánke musí byť aj obrázok krásnej víly s princom. Taký obrázok presne ukáže pozvaným aký kostým si majú vybrať. Ani to však nemusí odradiť vášho bratranca so siedmeho kolena, aby sa len tak zo srandy obliekol za "okúzľujúcu vílu" :) )

Obľúbené príspevky